Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 2 години

Мидори свири със Софийска филхармония

Прочутата цигуларка излиза за втори път пред българска публика (видео)

Мидори свири на цигулка Гуарнери дел Джезу, наричана „бившият Хуберман“, от 1734 г. Снимка: Тимъти Грийнфилд-Сандърс - Мидори свири със Софийска филхармония

Мидори свири на цигулка Гуарнери дел Джезу, наричана „бившият Хуберман“, от 1734 г. Снимка: Тимъти Грийнфилд-Сандърс

Световноизвестната цигуларка Мидори пристига в България за концерт със Софийската филхармония. Носителката на „Грами“ ще излезе пред родната публика на 13 юни в Зала „България“, за да представи Концерт за цигулка № 1 на Сергей Прокофиев.

Това е втори гастрол за Мидори в България. През 2011 г. японката свири в София заедно с Оркестъра на Класик ФМ радио.

Родена в Осака, Мидори Гото прави първия си пробив на световната сцена, когато е на 11 години. Диригентът Зубин Мета я кани да участва в новогодишния концерт на Нюйоркската филхармония. На 14 години японката записва под диригентството на Пинкас Цукерман. От тогава тя е сред най-търсените цигулари в света, чиито изяви се превръщат в събития. Стилът ѝ е определян като комбинация от изящна прецизност и интимен израз. Свирила е с водещите симфонични оркестри в Лондон, Чикаго и Сан Франциско, Берлинската и Виенската филхармония и Камерния оркестър на Малер. Работила е под диригентството на най-значимите фигури на класическата сцена на нашето време – Клаудио Абадо, Ленард Бърнстейн, Кристоф Ешенбах, Даниел Хардинг, Пааво Ярви, Марис Янсонс.

Мидори е носителка на „Грами“ за цигулковия концерт на Хиндемит, записан под палката на Кристоф Ешенбах със симфоничния оркестър на NDR. През 2021 г. тя ще бъде отличена за цялостно творчество от Център „Кенеди“.

Паралелно с активната си изпълнителска кариера цигуларката развива хуманитарна и образователна дейност. Тя е основала и управлява няколко организации с нестопанска цел, включително „Midori & Friends“, които предлагат музикални програми за младежи и общности в Ню Йорк, и „Music Sharing“, базирана в Япония фондация, която представя както западната класическа, така и японската музикална традиция на младежите чрез програми в училища, институции и болници. Тя е Посланик добра воля на ООН.

Мидори свири на цигулка Гуарнери дел Джезу, наричана „бившият Хуберман“, от 1734 г. Тя използва четири лъка – два на Доминик Пекат, един на Франсоа Пекат (известни френски лютиери от XIX век) и един на Пол Сифрид (американски майстор на лъкове).

Диригент на концерта в София е Найден Тодоров, с когото Мидори ще свири за втори път – през ноември 2020 г. двамата си партнират за концерт на Истанбулския филхармоничен оркестър „Борусан“.

Във втората част на вечерта ще предстои световна премиера на „Сюита за брас“ и ударни инструменти от Себ Скели и „Румънски танци“ от Бела Барток.

Билетите за концерта на 13 юни – на цени от 60 до 120 лв. – са налични онлайн и на касата на Зала „България“.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90