Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Михаил Баришников удостоен с най-високото отличие за балет във Великобритания

Лично кралицата консорт Камила му връчи медала на Кралската танцова академия

Възпитаникът на съветската балетна школа Баришников става лауреат за „огромния си принос в балетното изкуство и света на танца”. Снимка: Дейвид Тет/Кралска танцова академия във Великобритания - Михаил Баришников удостоен с най-високото отличие за балет във Великобритания

Възпитаникът на съветската балетна школа Баришников става лауреат за „огромния си принос в балетното изкуство и света на танца”. Снимка: Дейвид Тет/Кралска танцова академия във Великобритания

Михаил Баришников получи медала на Кралската танцова академия във Великобритания на специална церемония, съобщава сайтът на академията. Вчера, 16 ноември, в Бъкингамския дворец, кралицата консорт Камила връчи висшата награда на британската академия на съветския и руски танцьор, който отдавна живее в САЩ.

Медалът, който носи името на кралица Елизабет Втора, е учреден през 1953 г. по случай нейната коронация и се смята за една от най-високите награди в изкуството в Обединеното кралство. Кралската танцова академия обединява 14 хиляди членове в 79 страни по света. Възпитаникът на съветската балетна школа Баришников става лауреат заради „огромния си принос в балетното изкуство и света на танца”.

Президентът на академията Дарси Барсел подчерта в словото си, че Баришников е „един от най-знаменитите танцьори в историята, който е вдъхновил множество млади и амбициозни изпълнители по целия свят”.
Този медал е бил връчван на танцьори като Рудолф Нуреев и Тамара Карсавина, на хореографи като Карлос Акоста и Матю Борн, припомнят учредителите му.

Михаил Баришников, роден в Русия и танцувал дълго в Ленинградския театър за опера и балет (днес Мариински), от 1974 г. живее извън СССР. По време на гастрол в Канада той отказва да се върне отвъд Желязната завеса и приема покана да постъпи в трупата на Американския балетен театър в Ню Йорк, където работи повече от 20 години – първо като солист, а после като директор и балетмайстор. През 2005 г. той основава Центъра на изкуствата „Баришников” в Ню Йорк и го ръководи и до днес. Михаил Баришников е един от най-яростните противници на войната в Украйна и е разгърнал широка благотворителна дейност в полза на украинските бежанци.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90