Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Михалков: Нямам шансове за Оскар, в черния списък на Украйна съм

Но се радва, че членовете на Американската киноакадемия и да искат, и да не искат, щели да бъдат принудени да гледат филма му

Новият филм на Никита Михалков „Слънчев удар“ няма особен успех на руския пазар - изкара едва 1,5 млн. долара при бюджет от 25 млн. долара.  - Михалков: Нямам шансове за Оскар, в черния списък на Украйна съм

Новият филм на Никита Михалков „Слънчев удар“ няма особен успех на руския пазар - изкара едва 1,5 млн. долара при бюджет от 25 млн. долара.

Никита Михалков изрази съмнение, че филмът му „Слънчев удар“, който е предложението на Русия за наградата Оскар, ще попадне сред номинираните. Пред РИА Новости режисьорът заяви, че според него решението на кого да бъде връчено най-престижното киноотличие ще бъде повлияно от политиката.

„Уверен съм, че няма да попаднем в шорт-листата на Оскарите. И тук не говоря за вкусове. Аз съм в черния списък на Украйна, това е политика“, смята Михалков.

Режисьорът разказа, че за него било напълно изненадващо решението „Слънчев удар“ да бъде предложен за номинация за „най-добър чуждоезичен филм“. Той разбрал за избора на руския оскаров комитет от есемес. Учудил се, но същевременно се успокоил:

„Сега, когато филмът вече е предложен за наградата, ще е много трудно да кажат „Михалков сам си връчва „Златен орел“. Аз въобще не знаех, че „Слънчев удар“ е в Оскаровия списък. Обади ми се Гия Данелия (бел. ред – руският режисьор от грузински произход Георгий Данелия, който от 2003 г. е президент на кръстения на негово име Фонд за съхранение на традициите и развитието на новото кино) и ми каза: „Никита, изгледах всички филми и обективно смятам, че твоят е най-добър. Ще гласувам за теб“. Това бяха думите му, аз нямам нищо общо с избора“.

Никита Михалков е щастлив, че членовете на Американската киноакадемия „и да искат, и да не искат, ще бъдат принудени да изгледат филма ми“.

Изборът „Слънчев удар“ да бъде пратен на Оскарите бе оповестен на 21 септември. Продукциите за категорията „най-добър чуждестранен филм“ се посочват от национални комитети, след това членовете на Американската киноакадемия подбират пет филма, които официално получават номинация за Оскар.

„Слънчев удар“ нямаше особен успех на руския пазар и събра едва 1,5 млн. долара при бюджет от 25 млн. долара. Лентата получи пет приза „Златен орел“ (бел. ред. – националната кинонаграда на Русия), в това число и за най-добър игрален филм, но никак не беше приета възторжено от зрителите. В сайта IMDB рейтингът й е едва 5,6 бала, а в руския портал „Кинопоиск“ – 6,2 от 10.

Критиката също не прие „Слънчев удар“, нарече го дори „Полов акт за 965 млн. рубли“.

През последните 10 години Русия два пъти е номинирала филми на Михалков за Оскар. През 2011-а беше избрана военната драма „Изпепелени от слънцето 2: Цитаделата“, но тя не попадна сред 5-е крайни кандидата. През 2007-а беше предложена драмата „12“, но тогава Оскар получи австрийският филм „Фалшификаторите“.

През 1995 г. филмът на Михалков „Изпепелени от слънцето“ спечели „Оскар“ в категорията „най-добър чуждоезичен филм“.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС