Найден Тодоров и Камий Тома

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Микеланджело Пистолето и неговата Венера в дрипи

Пионерът на „бедното изкуство” с изложба във величествения дворец Бленъм

Прочутата творба на Пистолето „Венера в дрипи“ ще бъде представена в разкошния дворец Бленъм. Снимка: „Тейт Модърн“ - Микеланджело Пистолето и неговата Венера в дрипи

Прочутата творба на Пистолето „Венера в дрипи“ ще бъде представена в разкошния дворец Бленъм. Снимка: „Тейт Модърн“

Микеланджело Пистолето, смятан за основател на движението Arte povera (бедното изкуство) от 60-те, използващо лишени от стойност материали от всекидневието, ще бъде следващият завоевател на стъписващо величествените зали на двореца Бленъм в Оксфордшър, Англия. Италианският художник ще покаже свои творби, включително скулптурата „Венера в дрипи”, в сградата, част от фонда на Уърлд Херитидж („Световно наследство”), през септември – веднага след Ай Вейвей. 

Пистолето, чиято кариера беше отбелязана в скорошни самостоятелни изложби в „Серпънтайн“ и Лувъра, ще създаде нова творба за гигантската главна зала на Бленъм и ще инсталира ретроспективна изложба, обхващаща над половин век от изкуството му, из целия дворец и заобикалящия го парк, разказва „Гардиън“.

Сградата от 18-и век в момента е в списъка на Уърлд Херитидж. Простира се на седем акра площ, която включва дългата 55 метра библиотека и парк, аранжиран от ландшафтния архитект Кейпъбилити Браун. Това ще бъде третата голяма изложба на съвременно изкуство в Бленъм след тази на Ай Вейвей от 2014-а и втората след Лорънс Уайнър миналата година.

„Забележителната кариера на Пистолето оказва огромно влияние върху съвременното изкуство и съвременната мисъл“, казва Майкъл Фрам, куратор и директор на фондацията „Бленъм арт”, който описва художника като „контракултурна фигура, която поставя обществото под въпрос и изследва философията чрез работата си, която е духовита, поетична и винаги неочаквана”.

Микеланджело Пистолето пред своята творба „Реинтегрираната ябълка“ на гарата в Милано.

Микеланджело Пистолето пред своята творба „Реинтегрираната ябълка“ на жп гарата в Милано. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Изложбата ще включва някои от програмните произведения на Пистолето: фотографии, проектирани върху полирани стоманени повърхности, отразяващи и лицето на зрителя, както и неговата „Венера в дрипи” – своеобразен коментар към красивите класически голи статуи, типични за Италия, както и към коридорите на самия Бленъм, нетипично покрити с мръсна, разкъсана тъкан.

Ще има и произведения от проекта му „Третият рай” – визия на Пистолето за общество, живеещо в хармония с природата, върху която той работи повече от десетилетие.

Дворецът Бленъм. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Дворецът Бленъм. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Началото на градежа на Бленъм е поставено през 1705-а като дар от благодарната нация за първия херцог Марлборо заради военните му успехи, но финансирането на грандиозния план на сър Джон Ванбърг спира, когато херцогинята изпада в немилост пред някогашната си приятелка кралица Анна. Сградата най-сетне е завършена от Никълъс Хоксмуур години след смъртта на херцога с по-евтини материали и по-ниско заплащане за работниците.

„Изключително ми е приятно да представя работите си на място, оживявано от история, традиции и талант – казва Пистолето за предстоящата изложба. – Надявам се, че ще видя изкуството си в изцяло нов контекст.“

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах