POTO

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Микеланджело в Ню Йорк, ще ви се случи само веднъж

Мащабна изложба на ренесансовия гений в музея „Метрополитън“ събира негови произведения от колекции в Европа и Америка

Портрет на Микеланджело Буонароти от Кристофано Алори, Музей „Буонароти“, Флоренция - Микеланджело в Ню Йорк, ще ви се случи само веднъж

Портрет на Микеланджело Буонароти от Кристофано Алори, Музей „Буонароти“, Флоренция

Започвайте да планирате есенната си музейна мания още сега, защото музеят „Метрополитън“ току-що обяви, че организира своята най-голяма изложба на Микеланджело досега, съветва нюйоркското издание „Таймаут“.

„Микеланджело: Божествен майстор и творец“ ще събере 150 рисунки, три мраморни скулптури и други произведения от музеи и колекции в Америка и Европа. Ще бъдат включени и три експоната (две рядко показвани рисунки и една скулптура) от собствената колекция на музея.

Заради уменията му като художник в различни области (рисуване, архитектура, стенопис и скулптура) още приживе Микеланджело получава от своите съвременници определението Божествения. Негова мощна образност и ослепителна техническа виртуозност предизвикват възхита и изпълват произведенията му с изумителна сила, която продължава да ни впечатлява и днес.

Сред акцентите на изложбата ще бъде най-ранната известна картина на художника „Мъчението на Св. Антоний“ – изображение на демони, нападащи раннохристиянския светец, създадено от Микеланджело, когато той е само на 12 или на 13 години.

Микеланджело, „Мъчението на Св. Антоний“

Сред ключовите експонати ще бъдат още карикатура, която художникът рисува за последната си фреска във Ватиканския дворец, и серия от рисунки, които е създал за своя приятел (и може би любим) Томазо де Кавалиери.

Изложбата на Микеланджело Буонароти (1475 – 1564), един от най-великите гении в историята на западното изкуство, е от културните събития, които се случват веднъж в живота на човек. Експозицията ще бъде открита на 13 ноември и ще остане в нюйоркския музей до 18 февруари 2018 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg