Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Микеланджело в София!

Националната галерия показва три рисунки на ренесансовия гений

За съжаление, у нас няма да видим Давид, а само три рисунки на Микеланджело. Оригиналът на статуята се намира в галерия "Академия" във Флоренция.  - Микеланджело в София!

За съжаление, у нас няма да видим Давид, а само три рисунки на Микеланджело. Оригиналът на статуята се намира в галерия "Академия" във Флоренция.

От утре Италия поема председателството на Евросъюза и този факт ще отекне в България с изложба на Микеланджело в София. От 18 септември до 15 декември три рисунки на ренесансовия гений, изписал тавана на Сикстинската капела и изваял шедьоврите „Давид”, „Пиета”, „Мойсей”, ще бъдат показани в Националната художествена галерия.

Творбите на великия скулптор пристигат у нас след споразумение между директорката на НХГ Бисера Йосифова и шефката на Италианския културен институт в София Анна Амендоладжине. Произведенията се предоставят от Фондация „Каза Буонароти” във Флоренция. Предстои и провеждане на научна конференция, в която основната лекция ще изнесе директорката на фондацията Пина Раджиониери.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС