Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Мила майко, подари органите ми, след като ме обесят

Рейханех Джабари: Не искам да имам гроб. Дай ме на вятъра да ме отнесе

Рейханех Джабари бе обесена на 2 октомври за убийството на мъжа, който я изнасилва. - Мила майко, подари органите ми, след като ме обесят

Рейханех Джабари бе обесена на 2 октомври за убийството на мъжа, който я изнасилва.

Преведох два откъса от покъртителния запис-завещание, оставен от обесеното на 2 октомври иранско момиче Рейханех Джабари до майка й. Осъдена на смърт, защото убива мъжа, който я изнасилва. Изключителна човешка трагедия в едно нечовешко място – Иран.

„…Светът ми позволи да живея 19 години. Трябваше да бъда убита през онази ужасяваща нощ. Тялото ми щеше да е изхвърлено в някой ъгъл на града и след няколко дни полицията щеше да го е закарала в следствието, за да бъде идентифицирано, полицията щеше да те заведе, за да разпознаеш тялото ми, и там щеше също да научиш, че съм била и изнасилена. Убиецът никога нямаше да бъде намерен, защото ние не притежаваме тяхното богатство и власт. Тогава ти щеше да продължиш живота си в страдание и срам, и след няколко години и ти щеше да умреш от това страдание, и това щеше да е всичко….

…Мила моя майко, мила Шоле, ти, която си ми по-скъпа от собствения ми живот, не искам да гния под земята. Не искам очите ми или младото ми сърце да се превърнат в прах. Умолявам те така да бъде уредено, че в момента, в който ме обесят, моето сърце, бъбреци, очи, кости и всичко, което може да бъде трансплантирано, да бъде взето от тялото ми и дадено като подарък на някой, който има нужда от тях. Не искам получателят да знае името ми, да ми купува букет, дори не искам да се моли за мен. Казвам ти от дълбината на сърцето си, че не искам да имам гроб, на който ти да идваш и да страдаш. Не искам да носиш черно за мен. Постарай се да забравиш трудните ми дни. Дай ме на вятъра да ме отнесе.“

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg