Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Милчо Левиев от „Понеделник сутрин“ насам

Милчо Левиев и Вики Алмазиду ще представят два албума с два мини концерта - в София и в Пловдив. - Милчо Левиев от „Понеделник сутрин“ насам

Милчо Левиев и Вики Алмазиду ще представят два албума с два мини концерта - в София и в Пловдив.

Големият български джазмен Милчо Левиев пристига у нас следващата седмица за премиера на два нови албума и два бутикови концерта. На 10 февруари в София ще ги чуем в „Студио 5“, а в Пловдив на 12-и в клуб Bee Bop Café. Ще му партнира певицата Вики Алмазиду.

Quiet March е студиен албум соло пиано, едно от най-сериозните предизвикателства в джаза. Близкият приятел на Левиев Питър Ърскин е написал за новите му пиеси: „Неуморно следва музата си през града, през граници, океани и континенти, като никога не забравя своите дуалистини корени, а именно на български музикант, както и на джаз импровизатор от световна класа. Той е наистина уникален.”

В албума звучат 13 композиции, много от които са нови интерпретации на оригинална филмова музика, създадена от Милчо. Тук е музикалната тема от „Понеделник сутрин”, която с подчертано джазовото си звучене се превръща в своеобразен израз на бунта в „арестуваната” в продължение на 22 години (от 1966 г. до 1988 г.) кинотворба. Малко след това, през 1970 г., маестро Левиев емигрира в САЩ и името му на композитор е… изтрито от властите от надписите на над 10 филма.

Почитателите на джазмена ще открият в албума неиздаваните досега парчета Odessa Bulgarische, Jumping Old Men, Slav Blues (посветено на саксофониста Алексей Зубов), When Are You Gonna Stop Swinging? и особено въздействащото заглавно Quiet March.

Quiet March-a

Nina, вторият премиерен албум на Левиев, е създаден с участието на Вики Алмазиду. Това е проект на двама музикални съмишленици, които от над 10 години преосмислят световното музикално наследство на джаза – стандартите. „Вики има специален глас, чувствен тембър и интелигентно фразиране – казва за нея Милчо Левиев. – Не става дума за изпълнител, а за интерпретатор. Нашите срещи на сцената са безконечно импровизиране, в което гласът и пианото са равни.”

Албумът съдържа 11 композиции. Заглавната пиеса Nina е на Милчо и притежава всички качества да се превърне в стандарт.

Nina-a

Записите са осъществени между 25-ти и 30-ти август в студио Perfect Records.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах