Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Милчо Левиев с бенефис: 60 години в джаза

Празнува заедно с „Акустична версия“, които са от 30 сезона на сцената

Милчо Левиев с бенефисен концерт на 10 юни в зала „България“. Снимка: Румен Добрев - Милчо Левиев с бенефис: 60 години в джаза

Милчо Левиев с бенефисен концерт на 10 юни в зала „България“. Снимка: Румен Добрев

Шейсет години в джаза ще празнува Милчо Левиев на 10 юни в столичната зала „България“. Бенефисният концерт на големия музикант ще бъде заедно с трио „Акустична версия“ – Антони Дончев, Георги Дончев и Христо Йоцов, които също празнуват – 30 сезона на сцената.

Своето начало ще обединят двама джазмени с различен път, които в различно време са тъпкали по една и съща пътека. Биг Бендът на БНР преди години придобива легендарен статус с Левиев, а днес е дирижиран от Дончев. Милчо Левиев е създател на групата „Джаз Фокус’65“, с която дава силен тласък за развитието на джазовото изкуство у нас. Той е повлиял върху изграждането на поколения музиканти, както и за респекта, който има към България в джазовите среди в САЩ.

Ето как започва пътят на Левиев в джаза по света:

„Напуснах България по много причини. Най-главната от тях беше, че не мога да живея в общество, където човек няма най-основното право – да пътува. Хората на Запад не могат да разберат това, защото никой не ги ограничава. С изключение на Третия райх, когато е съществувало нещо подобно на онова, което беше у нас. Не можех да се примиря, че някой ще ми каже кога мога да изляза и кога не мога.

Заминах заради липсата на елементарна човешка свобода… Поканиха „Джаз-Фокус“ на най-големия джаз фестивал в Нюпорт. И, разбира се, не ни пуснаха. Дадоха паспорт на един, а на друг не дадоха. А ние бяхме беше квартет, в който не можеше да има заместници – Симеон Щерев-Банана с кого ще го заместиш, или мен с кого ще ме заместят? Много добре знаеха, че ако спрат един, няма да отидем. За политически неща няма да говорим. Какво е комунизъм, какво не е, какво е капитализъм, какво – държавен капитализъм, какво е фашистки комунизъм – това са неща, които политиците и философите трябва да ги решат. Моята работа е да правя музика.“

https://youtu.be/aULq5tJw-c4

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90