Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Милчо Левиев се отказа от титлата „почетен гражданин на Пловдив“

„Вашето и на администрацията Ви отношение лично към мен е като към НЕпочетен гражданин“, пише джазменът в писмо до кмета Тотев

„Всички проекти за София, които представи екипът ми с мое участие, бяха с лека ръка отхвърлени“, пише Милчо Левиев. Снимка: Румен Добрев/Площад Славейков - Милчо Левиев се отказа от титлата „почетен гражданин на Пловдив“

„Всички проекти за София, които представи екипът ми с мое участие, бяха с лека ръка отхвърлени“, пише Милчо Левиев. Снимка: Румен Добрев/Площад Славейков

Милчо Левиев е обиден на общинската администрация в родния си град Пловдив и отказва титлата си „почетен гражданин“. Музикантът заявява решението си в писмо до кмета Иван Тотев, в което обяснява и причините: отхвърлени са били всички негови проекти за „Пловдив, европейска столица на културата“ и не бил поканен на откриването.  

В писмото, публикувано от БНР, Левиев казва, че подкрепяйки кандидатурата на Пловдив за европейска столица на културата си е спечелил „враг в лицето на Йорданка Фандъкова (все още кмет на София) и нейния антураж“. През 2017-а, когато навършил 80 години, не получил „нито един ред поздравление от Община Пловдив“. 

В заключение Милчо Левиев заявява:

„Като гражданин твърдо не одобрявам Вашата администрация и се страхувам за вредите, които тя нанася на пловдивската култура“.

Предлагаме Ви пълния текст на писмото на Милчо Левиев до кмета Иван Тотев:

„Предполагам знаете, че съм отдавна удостоен от Община Пловдив като Почетен Гражданин на този Град, където съм роден и образован.

След избирането на града за Европейска Културна Столица за 2019 г., същата община прави всичко друго, освен да се отнася към мен почетно, камо ли почтено.

Още преди години подкрепих Пловдивската кандидатура за Културна Столица в борбата със София, за което си спечелих враг в лицето на Йорданка Фандъкова (все още кмет на София) и нейния антураж. Впоследствие всички проекти за София, които представи екипът ми с мое участие, бяха с лека ръка отхвърлени.

Чух и гледах редица интервюта, включително Вашето и на директорката на INTERNATIONAL PLOVDIV JAZZ FESTIVAL (който аз основах и ръководех под името PLOVDIV JAZZ EVENINGS). В тези интервюта дори не се спомена моето име?!

Миналата година навърших 80 години и не получих нито един ред поздравление от Община Пловдив.

Не бях поканен и на тържественото откриване. Вашето и на администрацията Ви отношение лично към мен е като към НЕпочетен гражданин.

Като гражданин твърдо не одобрявам Вашата администрация и се страхувам за вредите, които тя нанася на Пловдивската култура, затова:

ОФИЦИАЛНО СЕ ОТКАЗВАМ от званието „Почетен Гражданин на Пловдив“.

Титлата „почетен гражданин на Пловдив“ Милчо Левиев носи най-малко от шест години. 80 години навършва през декември 2017-а – а предишния месец, на 10 ноември, юбилеят му е бил отбелязан с голям концерт в Пловдив, за който общината твърди, че е платила наема и озвучаването на залата, както и нощувките на музикантите. Отказът му от почетната титла идва година и два месеца по-късно.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90