Този текст е публикуван преди повече от 1 година

Милчо Левиев се отказа от титлата „почетен гражданин на Пловдив“

„Вашето и на администрацията Ви отношение лично към мен е като към НЕпочетен гражданин“, пише джазменът в писмо до кмета Тотев

„Всички проекти за София, които представи екипът ми с мое участие, бяха с лека ръка отхвърлени“, пише Милчо Левиев. Снимка: Румен Добрев/Площад Славейков - Милчо Левиев се отказа от титлата „почетен гражданин на Пловдив“

„Всички проекти за София, които представи екипът ми с мое участие, бяха с лека ръка отхвърлени“, пише Милчо Левиев. Снимка: Румен Добрев/Площад Славейков

Милчо Левиев е обиден на общинската администрация в родния си град Пловдив и отказва титлата си „почетен гражданин“. Музикантът заявява решението си в писмо до кмета Иван Тотев, в което обяснява и причините: отхвърлени са били всички негови проекти за „Пловдив, европейска столица на културата“ и не бил поканен на откриването.  

В писмото, публикувано от БНР, Левиев казва, че подкрепяйки кандидатурата на Пловдив за европейска столица на културата си е спечелил „враг в лицето на Йорданка Фандъкова (все още кмет на София) и нейния антураж“. През 2017-а, когато навършил 80 години, не получил „нито един ред поздравление от Община Пловдив“. 

В заключение Милчо Левиев заявява:

„Като гражданин твърдо не одобрявам Вашата администрация и се страхувам за вредите, които тя нанася на пловдивската култура“.

Фантастико

Предлагаме Ви пълния текст на писмото на Милчо Левиев до кмета Иван Тотев:

„Предполагам знаете, че съм отдавна удостоен от Община Пловдив като Почетен Гражданин на този Град, където съм роден и образован.

След избирането на града за Европейска Културна Столица за 2019 г., същата община прави всичко друго, освен да се отнася към мен почетно, камо ли почтено.

Още преди години подкрепих Пловдивската кандидатура за Културна Столица в борбата със София, за което си спечелих враг в лицето на Йорданка Фандъкова (все още кмет на София) и нейния антураж. Впоследствие всички проекти за София, които представи екипът ми с мое участие, бяха с лека ръка отхвърлени.

Чух и гледах редица интервюта, включително Вашето и на директорката на INTERNATIONAL PLOVDIV JAZZ FESTIVAL (който аз основах и ръководех под името PLOVDIV JAZZ EVENINGS). В тези интервюта дори не се спомена моето име?!

Миналата година навърших 80 години и не получих нито един ред поздравление от Община Пловдив.

Не бях поканен и на тържественото откриване. Вашето и на администрацията Ви отношение лично към мен е като към НЕпочетен гражданин.

Като гражданин твърдо не одобрявам Вашата администрация и се страхувам за вредите, които тя нанася на Пловдивската култура, затова:

ОФИЦИАЛНО СЕ ОТКАЗВАМ от званието „Почетен Гражданин на Пловдив“.

Титлата „почетен гражданин на Пловдив“ Милчо Левиев носи най-малко от шест години. 80 години навършва през декември 2017-а – а предишния месец, на 10 ноември, юбилеят му е бил отбелязан с голям концерт в Пловдив, за който общината твърди, че е платила наема и озвучаването на залата, както и нощувките на музикантите. Отказът му от почетната титла идва година и два месеца по-късно.

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах