Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Високо напрежение между Милен Русков и Георги Господинов

„Десните болшевики” отвръщат на удара

Милен Русков предизвика гнева на мнозина след интервю в сп. "Биограф". - Високо напрежение между Милен Русков и Георги Господинов

Милен Русков предизвика гнева на мнозина след интервю в сп. "Биограф".

Нещо голямо става в българската литература. Свидетели сме на създаването на големи автори, които предизвикаха голямото завръщане на българския читател към родните книги. За съжаление, и спортната злоба между двамата големи – Милен Русков и Георги Господинов, е забележителна.

Преди дни в подигравчийския сайт „Клети новини” се появи статия срещу Русков със заглавие „Учредиха партия на клетите писатели. Ще се бори с писателската олигархия”. Текстът очевидно излиза в отговор на интервюто на Милен Русков в сп. „Биограф”, в което той разкри, че в литературата има мафия, чийто водачи са от т.нар. от него „демократски свински черва”.

„Те са окупирали всички ресурси и ако не сте един от тях, те просто няма да ви пуснат в литературата, – твърди Русков. – Тези хора практически ще ви попречат дори да напишете книга. А ако я напишете и тя е хубава, те ще направят всичко, за да попречат на тази книга да добие известност, като я препъват на всяка крачка, където това им е възможно.” От контекста става ясно, че Русков визира Георги Господинов – най-продаваният български писател на 2013 г. Впрочем, книгите и на двамата се печатат от едно и също издателство – пловдивското „Жанет 45”.

GGospodinov

Почитатели на Георги Господинов отвръщат на „удара“ вместо него.

Със статията за клетите писатели напрежението между Русков и Господинов влиза в нов етап. Авторът на „Възвишение” е ударен под прикритие, тоест анонимно: „Мото на новата партия ще бъде „Клети завинаги“. Тя ще има за цел да популяризира каузите на най-клетите и най-оплакващите се български творци и да се бори с писателите олигарси, окупирали българската литература днес. Първите мерки ще включват издаване на двумесечен бюлетин и шестмесечно списание с интервюта на всички членове на организацията на ротационен принцип, както и разпространение на листовки и агитационни материали из цялата страна. Програмата на партията пък съдържа директни мерки срещу монопола на съвременната писателска олигархия, сред които горене на стихосбирки, съдържащи т. нар. „бели“ стихове, както и на т. нар. „естествени“ романи. С пълно единодушие Учредителното събрание избра за председател писателя Милен Русков. Авторът на клетия роман „Възвишение“ спечели доверието на колегите си благодарение на своите последователни интервюта през последните месеци, в които се оплаква от хилядите препятствия, пречещи на таланта му да бъде реализиран и правилно оценен в страната и чужбина.”

Враждата между Русков и Господинов бе скрита допреди няколко месеца. На бял свят я извади поетът Александър Секулов няколко дни след края на Панаира на книгата, малко преди Коледа. Секулов публикува възмущението си от Господинов с думите: „От среден български писател да се превърнеш в абсолютен коледен кич е постижение”, след това продължи: „Да си превърнеш писането в манифактурка за сантиментално бродирани коледни ковьорчета е ад”. Последва разгорещена дискусия, в която се включи и самият Русков: „Не е срамно да не харесваш ГГ. Нормално е. Аз главно такива хора познавам.”

Родните автори воюват поне на още един фронт. Съюзът на българските писатели е полуубит след смъртта на председателя му Николай Петев. Покрай избора за нов лидер на сдружението излязоха някои истини за милиони левове изчезнали след скандални сделки с имоти по времето на Петев. В момента в Съюза тече ревизия, а на 7 юни е насрочен нов опит за избор на председател.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg