Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Милиардер дарява всичките си приходи за опазване на планетата

„Патагония“ прехвърля 98% от акциите си на неправителствена организация, бореща се с климатичните промени

„Патагония“ e сред най-предпочитаните марки за спортно оборудване и облекло. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Милиардер дарява всичките си приходи за опазване на планетата

„Патагония“ e сред най-предпочитаните марки за спортно оборудване и облекло. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Ивон Шуинар, основател и собственик на марката за спортно облекло „Патагония“, се отказва изцяло от бизнеса си и всички приходи от тук нататък ще дарява за каузи за опазването на планетата, обяви самият милиардер.

„От тук насетне Земята е единственият ни акционер – се казва в изявление от компанията. – Всички приходи в бъдеще ще подпомогнат мисията ни да спасим нашата родна планета.“

За целта 83-годишният Шуинар заедно със семейството си е разработил специална структура, която ще позволи на „Патагония“ да изпълнява търговската си цел, но ще пренасочва приходите изцяло към благотворителност.

„Ако все още таим надежда за една процъфтяващата планета, след 50 години всеки от нас ще трябва да прави това, което може, с ресурсите, които са му предоставени. Решението ни е просто друг начин да дадем своя принос“, коментира Шуинар в изявление, цитиран от „Гардиън“.

2% от акциите на фирмата са били предоставени от семейството на Шуинър на попечителски тръст, който ще има властта да взима решенията за компанията и ще следи за изпълнението на поставените ценности. Останалите 98% отиват при неправителствената организация „Holdfast Collective“, които възможно най-скоро ще използват „всеки долар, за да се борят срещу екологичната криза, за опазването на природата и биоразнообразието и в подкрепа на малцинствените общества, засегнати от климатичните промени“.

Екологичната кауза на „Патагония“ ще заобиколи разпродаването на акции с цел вдигане на капитала, разяснява „Гардиън“. Освен това често пъти привличането на нови акционери означава промяна в ценностите на компанията.

„Вместо да извличаме ресурси от природата и да ги превръщаме в богатство за инвеститорите, ние ще използваме богатството на „Патагония“ в защита на източника на цялото богатство.“

Шуинар и „Патагония“ отдавна са познати в бизнес средите с иновативните си бизнес подходи и привлекателната работна среда – калифорнийската компания предлага множество придобивки на служителите си, сред тях и почивни следобеди в дните с добър вятър за сърфиране. Благотворителната дейност на фирмата започва още през 80-те, когато „Патагония“ започва да дарява по 1% годишно от печалбата си на организации за опазване на планетата. По тази програма компанията е дарила 140 млн. долара за опазването и възстановяването на природата, изчисляват от „Патагония“.

Шуинар, един от най-ексцентричните предприемачи, е популярен алпинист и за да спести пари като млад, сам се научава да кове екипировката си за изчакването на планински склонове. В началото продава изработеното от багажника на колата си, за да се издържа. Днес той споделя ужаса си, когато разбрал, че е милиардер, в интервю за „Ню Йорк Таймс“:

„Списание „Форбс“ ме включи в списъка с милиардери и това наистина ме ядоса. Аз нямам 1 млрд. в банката. Не карам лексуси“.

Семейство Шуинар са сред най-щедрите богаташи в света и работят с цял екип от експерти за разпределяне на богатството си, твърдят източници, близки до семейството.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС