Този текст е публикуван преди повече от 9 месеца

Милиардер дарява €100 млн. за възстановяването на „Нотр Дам“

Пожарникари следят за остатъчни огнища и охлаждат нажежената конструкция, за да избегнат ново лумване на огъня

Останките след пожара в „Нотр Дам“. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Милиардер дарява €100 млн. за възстановяването на „Нотр Дам“

Останките след пожара в „Нотр Дам“. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Пожарът в катедралата „Нотр Дам“ е потушен, е съобщил малко преди 5 ч. тази сутрин (българско време) представител на Противопожарната служба в Париж пред „Фигаро“. Огнеборците продължават да следят за остатъчни огнища и да охлаждат нажежената  конструкция, за да избегнат възобновяване на пламъците.

След като горя около 8 часа, пожарът беше до голяма степен погасен до 3 ч. местно време, съобщава „Ройтерс“. При опит да спасят религиозни реликви и безценни произведения на изкуството един от пожарникарите е бил сериозно ранен. Това е единственото докладвано произшествие, за жертви не се съобщава.

„Най-лошото беше избегнато“, заяви френският президент Еманюел Макрон пред репортери на мястото малко преди полунощ.

Еманюел Макрон край горялата катедрала в нощта на пожара. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Предполагаемата причина за пожара най-вероятно са работите по реставрацията на сградата, в рамките на които около катедралата е било изградено скеле с височина 100 метра. Главният архитект на реставрацията Филип Вилньов е заявил, че по времето, когато пожарът е започнал, на площадката не е имало работници.

Вижте още: ГОРИ „НОТР ДАМ“ В ПАРИЖ (СНИМКИ, ВИДЕО)

Пожарът в „Нотр Дам“ е започнал на 15 април около 18,30 ч. местно време. Огънят е унищожил около две трети от покрива, кулата и часовника на катедралата. Според експерти, възстановяването на сградата може да отнеме от пет години до няколко десетилетия.

Последните огнища на пожара. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Какво загуби Париж и светът

„Нотр Дам“, или „Парижката Света Богородица“, е символ не само на френската столица, но и на цяла Франция. Строителството на храма започва в ранното Средновековие на остров Сите, откъдето всъщност започва и Париж. В основата на готическия храм са камъните на храма на Юпитер, който е бил център на древното гало-римско селище Лютеция. Базиликата „Свети Стефан“, първата християнска църква в Париж, е построена по-късно на мястото на езическия храм. През XII век парижкият епископ Морис де Сюли предложил изграждането на голяма катедрала на мястото на старата базилика в центъра на бързо развиващия се град.

Colibri april 2017

Парижката катедрала е строена в продължение на два века – от XII до XIV – от няколко архитекти, включително Жан де Шел и Пиер дьо Монтре. Впоследствие храмът е многократно реконструиран, разширяван и реставриран. Например фасадата, сериозно повредена по време на Френската революция (скулптури, витражи, розетки на кораба и шпилът), е възстановена през XIX век под ръководството на архитекта и реставратор Южен Виоле ле Дюк. През 2013 г. се състояха официални тържества в чест на 850-годишнината на катедралата. На камбанарията са инсталирани девет нови камбани на обща стойност около два милиона евро.

В огъня на пожара, започнал в катедралата в късния следобед на 15 април, повечето от нейните структури и декорации, включително кулата с часовника, бяха унищожени. Изгубена е кулата от XIX век с фигурата на галски петел и реликви отвътре: част от венеца на Христос и мощите на покровителите на Париж, Свети Дионисий и Сен Женев. Покритият с метал покрив на основната част на храма е напълно изпепелен – рамката му е била изградена от старо, лесно запалимо дърво. Според властите пожарът е започнал точно на покрива, върху скелето, монтирано по време на реставрацията.

Страстната седмица

Нещастието се случи в първия ден на католическата Страстна седмица и много католици видяха в това лоша поличба. Но има и някои щастливи обстоятелства: 16 бронзови статуи от 1860 г. не са били засегнати – фигури на четиримата евангелисти и дванадесетте апостоли. Те са били изнесени от катедралата за реставрация три дни преди пожара.

Катедралата на сутринта. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Обещания

В понеделник през нощта, часове след като огнената стихия обхвана историческата сграда, френският милиардер Франсоа-Анри Пино обеща, че той и семейството му ще дарят 100 милиона евро за възстановяване на катедралата.

„Баща ми [Франсоа Пино] и аз решихме да осигурим 100 милиона евро за участие в усилията, които ще са необходими за пълното възстановяване на „Нотр Дам“, казва Пино в специално изявление.

Франсоа-Анри Пино е председател и главен изпълнителен директор на международната компанията за луксозни стоки Kering, която включва марките Gucci и Saint Laurent, и президент на френския холдинг Groupe Artémis, който притежава тръжната къща Christie’s.

Френският президент Емануел Макрон съобщи, че Франция ще стартира кампания за възстановяване на катедралата, смятана за един от най-добрите примери на френската готическа църковна архитектура, включително за набиране на средства и привличане на „таланти“ от чужбина.

„Ще я изградим заедно. Без съмнение това ще бъде част от френската съдба и наш проект през идните години“, заяви пред медиите видимо развълнуван Макрон.

Подкрепете ни!

Скъпи читатели, „Площад Славейков“ има нужда от вас.

Никога до днес не сме разказвали за трудностите, които има нашата медия сред конкуренцията на сензационната журналистика и паразитирането на редица популярни сайтове с авторски текстове от нашия онлайн площад. Истината е, че съществуването ни е възможно благодарение основно на културните институции, които ни ценят като истинския културен портал на България.

Сега се намираме в извънредна ситуация. Колапсът на родния културен живот ще се отрази фатално на „Площад Славейков“. А точно днес, когато изолацията става начин на живот, ние осигуряваме достъп до културата във вашия дом, даваме ви това, от което карантината ви лишава.

Затова се надяваме да ни подкрепите и да минем през критичните времена заедно. С вашата помощ „Площад Славейков“ ще продължи да бъде прозорец към културата и към света.

Ако цените нашето присъствие в интернет, ако държите на нашата позиция, независимо дали сме на едно мнение с вас, ако желаете и занапред да бъдем част от вашето ежедневие, подкрепете ни!

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg