Найден Тодоров и Даниел Хоуп

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Имате картини вкъщи? Отворете си музей

Милиардерът Дж. Томилсън Хил показва как и защо големите играчи колекционират изкуство и защо решават да го споделят с широката публика

68-годишният милиардер Дж. Томилсън Хил в апартамента си в Манхатън, зад него - скулптурата на Вилем де Кунинг „Събирачът на миди“. - Имате картини вкъщи? Отворете си музей

68-годишният милиардер Дж. Томилсън Хил в апартамента си в Манхатън, зад него - скулптурата на Вилем де Кунинг „Събирачът на миди“.

Какво ще направите с 14-те произведения на Кристофър Ул, които притежавате? А ако искате да ги покажете — заедно с вашите четири картини на Бейкън, десет на Уорхол, четири на Лихтенщайн и три на Туомбли, заедно с още 34 ренесансови и барокови бронзови пластики? Как какво, ще си си отворите ваш собствен музей, отбелязва Робин Погребин в „Ню Йорк Таймс“.

Поне това е решил да направи Дж. Томилсън Хил в двуетажното пространство на 24-та улица в Челси. Когато бъде открито през есента на 2017 г., то ще се превърна в една от малкото частни галерии в Ню Йорк, представящи основно лична колекция.

Сбирката на Хил ще се помещава в нова сграда, наречена „Гети“ – по името на бившата бензиностанция на същото място. Питър Марино, проектантът на „Гети“, а също и на интериора на 600-те квадратни метра площ на музея, е направил седем резиденции за Хил и съпругата му. И двамата в семейството колекционират изкуство (макар че той е по-пристрастеният) и са основатели на фондацията „Хил Арт“, на която ще бъде кръстена и галерията.

Бронзови пластики от 16 век на фона на безименна творба на Сай Туомбли от 1970 г.

Бронзови пластики от 16 век на фона на безименна творба на Сай Туомбли от 1970 г.

„Имаме доста изкуство на съхранение“, казва Хил, 68-годишният милиардер, вицепрезидент на частния инвестиционен последник „Блекстоун груп“ в интервю за „Ню Йорк Таймс“. Той показва как и защо големите играчи колекционират изкуство и защо решават да споделят притежанията си с широката публика.

Галерията ще се снабдява с произведения на изкуството основно от личната колекция на Хил, оценена на над 800 милиона долара, която включва ценни образци на модерно и съвременно изкуство, както и работи на стари майстори.

„Вероятно ще заемам и неща от други сбирки, с чиито собственици съм в добри отношения“, казва Хил.

Апартаментът на семейство Хил в Ню Йорк — също както и домовете им в Ийст Хемптън, Париж и Телюрайд, Колорадо — е нещо като музей сам по себе си – с теракотеното разпятие от 1950-а на Лучио Фонтана, бронзовата фигура на Алесандро Алгарди „Тяло Христово“ от XVII век, скулптурата „Събирач на миди“ на Вилем де Кунинг, портрет на Сара Мърфи от Пикасо, „Холивуд“ – пастел и графит върху хартия на Ед Руша…

J. Tomilson Hill 6

На стената – творба на Рой Лихтенщайн

Идеята на мистър Хил, за когото се твърди, че с гладко сресаната си назад коса и увереното поведение е вдъхновил външния вид на Гордън Геко в „Уолстрийт“ (но самият той не е съгласен с това) — не е единствено да сподели ксолекцията си с публиката. Той също иска галерията му да спомага за образованието по изкуство на учениците от града.

„Училищните програми по изкуствата са много орязани”, казва той.

J. Tomilson Hill 3

Творба на Франсис Бейкън

Когато пластики от колекцията на Хил са включени в изложба през 2014 г. в гарелията „Фрик“, учениците в начално училище в Източен Харлем изучават подвизите на Херкулес една седмица, преди да видят бронзовите фигури на античния герой, създадени от художници като Джузепе Пиамонтини и Антонио Сузини в изложбата.

J. Tomilson Hill 5

Портрет на Сара Мърфи от Пабло Пикасо

„Това бяха деца, които не биха си и помислили, че галерия „Фрик“ може да е достъпна за тях“, казва Хил.

Фондацията му обмисля да стане партньор в образователните инициативи на Музея на афроамериканското изкуство в Харлем и на музея „Метрополитен“, където Хил е член на борда на директорите.

Някои частни музеи са критикувани заради това, че предоставят изложбени пространства на колекционерите, а те пък приспадат от приходите си пълната пазарната стойност на изкуството, което даряват. Хил признава, че данъчните облекчения са част от мотивацията му:

„Да, ще спестя пари от данъци – казва той. – Също както и ако даря картините си на някой музей.“

J. Tomilson Hill 4

Личната колекция на Хил е оценена на над 800 милиона долара. На снимката – творба на Брайс Мардън.

„Данъчните служби разбират добре ролята на арт фондациите и искат ясно разтраничение между произведенията на изкуството за лично ползване и публично изложените – и са напълно прави“, добавя той.

Музеят ще бъде със свободен вход и ще бъде отворен през работните дни и в съботите, когато галериите в Челси имат най-много посетители. Работните часове предстои да бъдат определени.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах