Зала България / 17 септември – 6 октомври 2

Този текст е публикуван преди повече от 2 години

Милион долара за Ковид-тестовете на фестивала в Кан

Дни след края на събитието, обявиха датите на изданието през 2022 г.

Гостите на фестивала от страните членки на ЕС са имали възможност да си спестят многократните Ковид-тестове. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Милион долара за Ковид-тестовете на фестивала в Кан

Гостите на фестивала от страните членки на ЕС са имали възможност да си спестят многократните Ковид-тестове. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Въпреки по-строгите Ковид-мерки, които президентът Еманюел Макрон наложи преди дни във Франция и въпреки положителния тест на актрисата Леа Сейду, която трябваше да представи три филма с нейно участие на Лазурния бряг, филмовият фестивал в Кан протече по план, макар и със закъснение от няколко месеца. Здравето на кинотворците, гостите и зрителите е струвало на организаторите около 1 млн. долара, инвестирани в Ковид-тестване преди всяко събитие между 6 и 17 юли, съобщава „Варайъти“.

Само дни след края на фестивала организаторите съобщиха и датите на изданието през 2022 г. – 75-тото издание ще се състои между 17 и 28 май, най-сетне връщайки се в обичайния месец на провеждането си.

Организацията на тазгодишното събитие едва ли е била лесна – на безплатните тестове са се подложили 28 хил. посетители и участници на фестивала. Гостите от ЕС са се ползвали с облекчение и не е било нужно да се изследват, ако покажат доказателство, че са се ваксинирали. Френската актриса Леа Сейду бе една от най-очакваните гости на фестивала, тъй като трябваше да представи три заглавия с нейно участие, но отмени пътуването си до Кан заради положителен тест за коронавирус. След като се разбра, че се е разболяла на снимачната площадка се появиха предположения, че това ще даде началото на вълна от зараза на „Кроазет“. Засега негативните очаквания не се оправдават и няма данни за масово заразяване по време на фестивала.

Погрешни се оказаха и слуховете, че президентът Еманюел Макрон обмисля да сложи край на фестивала по-рано от предвиденото заради затягането на мерките за културните мероприятия във Франция, но те влязоха в сила едва след края на кинофорума.

„Получи се чудесен фестивал, изключителен – коментира Тиери Фремо, генерален делегат на фестивала, пред „Варайъти“. – Успяхме да се справим в подходящото време и в условия, които бяха почти нормални, благодарение на интелигентен и разумен протокол.“

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg