Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Милионер разследван за изгаряне на рисунка на Фрида Кало (видео)

Твърди, че я е изгорил, за да стимулира продажбата на NFT-копия

Стопкадър от видеото от събитието с изгарянето на рисунката - Милионер разследван за изгаряне на рисунка на Фрида Кало (видео)

Стопкадър от видеото от събитието с изгарянето на рисунката

Милионерът Мартин Мобарак от Маями е заподозрян, че е изгорил оригинална рисунка на Фрида Кало на стойност 10 милиона долара, за да засили продажбите на уникални NFT-копия, съобщават американски медии.

Във видео, публикувано в Ютюб през юли, Мобарак изгаря рисунката на Кало „Fantasmones Siniestros“ в чаша с мартини в присъствието на множество хора. Той твърди, че това ще стимулира продажбите на цифровите версии на рядката творба. В рамките на своя NFT-проект милионерът възнамерявал да продаде 10 хиляди уникални копия на рисунката и да дари средствата на Двореца за изящни изкуства в Мексико, на дома музей на Фрида Кало в Койоакан и на няколко благотворителни организации, помагащи на болни деца.

Националният институт за изящни изкуства на Мексико обяви, че започва разследване дали рисунката наистина е унищожена.

„В Мексико умишленото унищожаване на паметник на изкуството е престъпление според федералния закон за археологическите, художествени и исторически паметници и зони“, се казва в изявление на института.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90