Найден Тодоров и Даниел Хоуп

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Милон от Кротон, победител в седем Олимпиади

Репутацията на големите състезатели в елинските градове-държави надминава славата на днешните звезди от спорта

Статуя на античния атлет Милон в Лувъра, създадена от френския художник и скулптор Пиер Пюже (1620-1694) - Милон от Кротон, победител в седем Олимпиади

Статуя на античния атлет Милон в Лувъра, създадена от френския художник и скулптор Пиер Пюже (1620-1694)

Това е прочут герой от античния спортен свят: Милон от град Кротон, боксьор и борец с победи в седем Олимпиади, ненадминат атлет в продължение на над двадесет години в своите дисциплини. Значима фигура във Велика Гърция (Южна Италия и Сицилия), той живее в древния Кротон през VІ в. пр. Хр. и благодарение на спортните си умения влиза в аристократичните кръгове в града, основан от героя Мискел.

Първата си спортна победа Милон постига на 15-годишна възраст, в 540 г. пр. Хр., когато участва и печели състезание по борба. Казват, че за да тренира, често носел на раменете си теленца и така укрепил мускулатурата си. Не е изключено архаичната атическа скулптура на Носителя на младия телец да е свързана с това предание за Милон, разказва Алесандра Рандазо в онлайн изданието Mediterraneo Antico.

Много данни за атлета достигат до нас, благодарение на историци като Диодор Сицилийски, който твърди, че за съгражданите си Милон е нещо като герой. Репутацията на големите състезатели в елинските градове-държави надминава дори славата на днешните международни спортни звезди. Милон е и предводителят на група наемни хоплити, който помага родният му град да победи противниковия Сибарис в битка през 510 г. пр. Хр. Това е краят на архаичният и началото на класическия период в древногръцката история, когато все по-богатият град Атина се превръща в демокрация, а съперничещата си с нея Спарта сформира Пелопонеския съюз. По същото време Милон спасява и живота на философа, мистика и математик Питагор, дошъл в Кротон чак от остров Самос, за да открие своя школа. По време на земетресение една колона заплашва да смаже Питагор, но Милон застава под нея и я поддържа, докато философът се отдръпне и всички присъстващи напуснат рухващия храм, в който мъдрецът е водел беседа.

Милон печели олимпийските състезания от 540 до 512 г. пр. Хр., но знаем, че е участвал и в Питийските игри (в светилището Делфи), където печели шест пъти, Истмийските игри (в богатото пристанище Коринт), където побеждава десет пъти и Немейските игри (недалеч от Аргос), в които е на първо място девет пъти. За него се разказва, че когато участвал за седми път на Олимпийските игри, на финала трябвало да се състезава със съгражданина си Тимаситей, който обаче се отказал от сблъсъка, щом разбрал, че застава срещу обичайния победител и свой ментор, от когото е научил толкова много. Това е и първият случай, в който знаем името на втория класиран състезател, защото обикновено олимпийските списъци дават информация само за първенеца.

ОПЕРНА ГАЛА с РОЛАНДО ВИЙЯЗОН

Почитта към Милон е такава, че негов привърженик, наречен Дамей, му посвещава статуя на олимпийския стадион. За Милон се знае, че е необикновено висок и има огромен апетит. Твърди се, че веднъж влиза с бик на рамо на стадиона, прави една обиколка на арената с животното на гърба си, сетне го убива с един-единствен юмручен удар, поръчваа бикът да бъде изпечен и го изяжда сам. Мит или историческа истина? Не е тайна, че при предаването на разказите за делата и думите на толкова забележителна личност детайлите придобиват романтична окраска.

За съжаление не знаем кога умира Милон. Тук митът също има роля, защото Павзаний и Страбон разказват, че вече остарелият Милон се опитва да разцепи маслиново дърво, за да докаже още веднъж силата си, но ръцете му се заклещват в процепа и в това безпомощно състояние старият атлет е изяден от вълци. Дървото е свещено за Хера и може би тази смърт е наказание за светотатството, извършено от шампиона. Със сигурност безславна смърт за прочутия герой от Кротон.

Вижте още: НЕ ЗА ЗЛАТО, СЪСТЕЗАВАМЕ СЕ ЗА ВЕНЕЦ

Фоби

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах