Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Милошев защити Митовски срещу актьорите без хонорари

Тв продуцентите обезпокоени, че се уронва авторитета му, а не че дължи големи суми

Евтим Милошев (вдясно) зае страната на продуцента Димитър Митовски. - Милошев защити Митовски срещу актьорите без хонорари

Евтим Милошев (вдясно) зае страната на продуцента Димитър Митовски.

Евтим Милошев зае страната на Димитър Митовски и Димитър Гочев в проблемите им с изплащането на хонорари за сериалите „Фамилията“ и „Революция Z“. Собственикът на „Дрийм Тийм“ разпространи до медиите позиция на Асоциацията на телевизионните продуценти, на която е председател.

Припомняме началото на скандала. Актрисата Искра Донова написа миналата седмица във фейсбук призив към колегите си да се обединят, за да се борят заедно да получат хонорарите си от последните два сериала на Митовски и Гочев: „На вниманието на актьорите, участвали в „Революция Z“ и „Фамилията“ и по-скоро на тези 90 и няколко процента, на които не е платено: правя затворена група, за да се види кои сме, колко и докога не са ни плащали. Тъй като не мога да ви издирвам поединично, моля тези от вас, на които им писна мрънкането по кафенца с колеги и са готови с името си да застанат зад някакви действия, да ми пишат. На останалите, които се надяват някой друг да им гони правата, им пожелавам приятни снимки!“

Вижте позицията на Евтим Милошев:

„През последните дни се появиха редица публикации в медиите, свързани с възникналия спор за неуредени плащания между продуцентска компания „Камера” и актьори, участвали в техни продукции за телевизия bTV.

Асоциацията на телевизионните продуценти е обезпокоена от това, че случаят се тълкува от медиите по начин, който уронва доброто име и престижа на редица авторитетни хора. Подобни събития хвърлят сянка върху имиджа на бизнеса като цяло и предотвратяването им е въпрос не само на добра воля, но и на единни стандарти и ясна регулация на отношенията между всички субекти, въвлечени в процеса – телевизии, продуцентски компании и професионалисти, работещи в лично качество.

Телевизионната и филмовата индустрии в България се развиват в изключително трудни условия – ограничен пазар, липса на достатъчно източници на финансиране, икономическа криза, която рефлектира върху развитието на всички сфери на бизнеса. Тези фактори неминуемо оказват влияние върху безпрепятственото и стриктното спазване на договорните отношения между всички страни, ангажирани в реализацията на един проект.

В тези изключително трудни условия е от интерес на всички страни да си сътрудничат максимално за разрешаването на възникналите проблеми при реализацията на съвместните им проекти. Поддържането на коректност в отношенията е от първостепенна важност, още повече когато тя касае публични личности с високо обществено доверие – продуценти, актьори, медийни ръководства и др.

Като обществена организация, която защитава интересите на работещите в този сектор, Асоциацията на телевизионните продуценти се ангажира да съдейства и посредничи за бързо решаване на възникналите трудности и неуредени отношения, като инициира поредица от срещи с представители на всички заинтересовани страни.

Случаят дава основание да бъде направена и една по-широка дискусия, свързана с начина, по който функционира пазара и защитата на авторските права“.

Евтим Милошев
Председател на Асоциацията на телевизионните продуценти

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС