Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Година на легендите в Уелс с истории за Артур и Мерлин

Малката държава похарчи 150 милиона паунда през 2016-а, за да насърчи културния туризъм

Катедралата в Сейнт Дейвидс - най-малкият град във Великобритания, с население от близо 1800 души - графство Пембрукшър, е популярна туристическа дестинация. Снимка: Правителството на Уелс - Година на легендите в Уелс с истории за Артур и Мерлин

Катедралата в Сейнт Дейвидс - най-малкият град във Великобритания, с население от близо 1800 души - графство Пембрукшър, е популярна туристическа дестинация. Снимка: Правителството на Уелс

Правителството на Уелс си е поставило за цел да рекламира малката си страна като историческа и туристическа дестинация, както и да насърчи изучаването на уелския език и културно наследство. Серия изложби и обиколки на Уелс напомнят за старинната традиция на келтските бардове, както и за „Обиколката на Камбрия“ от средновековния писател Джерълд Уелски, пише Би Би Си.

Уелс, Корнуол и френският регион Бретан от другата страна на Ламанша заедно претендират, че са родина на легендарния крал Артур – може би най-популярния романтичен герой от фолклора, митологията и средновековната литература на Западна Европа.

Но уелският министър на икономиката Кен Скейтс твърди, че 2017 г. ще бъде посветена не само на миналото:

Трябва да си създадем и нови герои, съвременни ролеви модели. Да съчетаем връзката с историята с новаторство. Нужни са ни нови уелски легенди, продукти и събития, проведени в Уелс. Ние обогатяваме всичко, до което се докоснем“.

Уелското правителство е похарчило 150 милиона паунда през изминалата година с цел да насърчи туризма и културните изследвания в областта. Над 60% от чуждестранните посетители твърдят, че в Уелс ги привличат главно историческите паметници – особено впечатляващите камбро-нормандски замъци от XII-XV в.

Събирането на средства за сега започващата Година на легендите вече е започнало и над 30 проекта очакват финансиране в най-скоро време. Сред тях е и тазгодишният Кармартенски фестивал, посветен на легендата за вълшебника Мерлин. В графство Конуи пък предстоят средновековен панаир и възстановка на рицарски турнир, предстои излъчването на нов сериал за крал Артур. Ще бъде отдадена и почит към световните писатели, вдъхновени от малкото княжество – от Роалд Дал през Стайнбек, Дилън Томас, Йейтс и Толкин.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах