СЕРГЕЙ БАБАЯН за първи път в България

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Минчо Минчев на никого не би казал: Ти си дете-чудо

Цигуларят издирва даровити ученици за майсторски клас във Варна

Майсторският клас на Минчо Минчев ще бъде  от 6 до 12 юли във Варна. - Минчо Минчев на никого не би казал: Ти си дете-чудо

Майсторският клас на Минчо Минчев ще бъде от 6 до 12 юли във Варна.

Виртуозният цигулар проф. Минчо Минчев ще дава уроци на млади таланти на тазгодишния фестивал „Варненско лято”. От 6 до 12 юли първият българин, получил правото да свири на инструмент, изработен от Антонио Страдивари, провежда за пореден път майсторски клас на морето. Цената на обучението е 100 лева, а прослушването е на 6 юли от 9 ч. в НУИ „Д. Христов”.

Кандидатите трябва да са на възраст до 35 години, да имат музикално образование и постижения на сцената. Как са се усъвършенствали цигуларите, ще се види на гала вечер на 12 юли в Градската художествена галерия.

Онези, които познават маестро Минчев, коментират, че той приема класовете си като мисия към родината си. Макар от десетилетия да живее в Германия и да преподава там, всяка година той издирва талантливи българчета. Затова създаде фонд на свое име за струнни музикални инструменти. Проф. Минчев купува цигулки за деца и ги предоставя на най-обещаващите. Миналата година започна с 4 цигулки. Най-малкият инструмент е „половинка”, има три ¾ и една 7/8 цигулка, изработена преди 200 години в Англия.

„Понеже растат много бързо, децата, които тази година свирят на половинки, догодина ще минат три четвърти, а половинките ще бъдат върнати във фонда, за да свирят на тях други деца. Така се получава кръговрат на инструменти и ще се осъществява грижа към талантливите деца”, обяснява Минчев.

Макар през неговите майсторски да са минали безспорни звезди на цигулката като Мила Георгиева и Светлин Русев, педагогът признава, че никога не е казвал: „Ти си дете чудо!”.

„Човек трябва да бъде безкрайно внимателен, когато втълпява подобни неща, особено с едно детенце. С Мила Георгиева сме свирили заедно и дай Боже музиката пак да ни събере на една сцена. Тя е изключително способен и даровит човек. Същото се отнася и за Светлин Русев – те се реализират по възможно най-добрия начин, концертмайстори са на супероркестри. И аз съм безкрайно щастлив, че са били в първия ми майсторски клас в Габрово”.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg