Зала България / 17 септември – 6 октомври 2

Този текст е публикуван преди повече от 2 години

Минеков: Бюджетът за култура е изяден до стотинка

Министърът внесъл искане за актуализация на бюджета на ведомството с 27,6 млн. лв.

Цената за превръщането на остров Св. Кирик в арт център и опазването му е около 150 млн. лв., заяви министър Велислав Минеков. Снимка: Стопкадър от „Здравей, България“ по Нова тв - Минеков: Бюджетът за култура е изяден до стотинка

Цената за превръщането на остров Св. Кирик в арт център и опазването му е около 150 млн. лв., заяви министър Велислав Минеков. Снимка: Стопкадър от „Здравей, България“ по Нова тв

„Налага се да прося да се актуализира бюджетът, за да оцелее културата поне за известно време.“ Това заяви в ефира на Нова телевизия тази сутрин министърът на културата Велислав Минеков. Според него парите са „изядени до стотинка“.

Като причина за това служебният министър посочи пандемията, заради която са регистрирани „чудовищни загуби“ в размер на 20 млн. лв., отделени за заплати в културния сектор, който не е работил по време на локдауна.

Проф. Минеков отрече обвиненията, че не е внесъл искане за актуализиране на бюджета на Министерство на културата. От ведомството съобщиха пред „Площад Славейков“, че са поискани 27 673 000 лв. Неверните твърдения идвали от председателя на Комисията по култура и медии Тома Биков, който според министъра говорел „неистини“ в името на медийната си слава.

Препоръките на здравния инспектор доц. Ангел Кунчев проф. Минеков коментира с тревога, че това ще доведе до нови загуби в културата. Неговите притеснения са свързани с трупите, които не могат да бъдат ограничени в 50% капацитет на местата за зрители. Разговорът в студиото за предстоящ локдаун и ограничения за неваксинирани се ограничи до театрите, без да бъдат споменати галериите и музеите.

Основната тема в изказването на министъра на културата беше съдбата на остров Свети Кирик до Созопол. Според него това е ценно за България място, което е било оставено да оцелява само и има нужда от реставрация и консервация. Цената за превръщането му в арт център и опазването му е около 150 млн. лв., заяви министърът. Той обеща, че скоро ще проведе втора среща с посланичката на Франция г-жа Флоранс Робин, с която да уговорят преобразяването на острова в арт център с инвестиции от Франция. Припомняме, че тези разговори и предварителните планове за превръщането на остров Свети Кирик в „българския Лувър“ започнаха още в началото на 2019 г., по времето на министър Боил Банов, след постигната договорка с френския министър на културата Франк Ристер.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90