Зала България / 17 септември – 6 октомври 2

Този текст е публикуван преди повече от 2 години

Минеков до Кошлуков: Не питам като министър, а като гражданин

Отговор на отговора на Емил Кошлуков изпрати проф. Велислав Минеков

„От задаването на въпроси все пак има ефект и след първото ми писмо до Вас практиката с „неспирането“ на програмата за излъчване на партийни изявления се прекрати“, казва министърът на културата Велислав Минеков. Снимка: Боби Тошев/БГНЕС - Минеков до Кошлуков: Не питам като министър, а като гражданин

„От задаването на въпроси все пак има ефект и след първото ми писмо до Вас практиката с „неспирането“ на програмата за излъчване на партийни изявления се прекрати“, казва министърът на културата Велислав Минеков. Снимка: Боби Тошев/БГНЕС

Епистоларната сага между министъра на културата и генералния директор на БНТ продължава. След като на 2 юни Емил Кошлуков отговори официално на питането на проф. Велислав Минеков, днес министърът е изпратил отговор на отговора, като е подчертал, че комуникира с директора на националната телевизия не като министър, а като гражданин.

Вижте още: КОШЛУКОВ ДО МИНЕКОВ: ПРИПОМНЯМ, ПРОГРАМАТА НЕ Е ПРЕКЪСВАНА

В писмото казва, че нито той, нито обществото са удовлетворени от реакцията на генералния директор. Упреквайки Кошлуков в несериозност в тона, Минеков признава, че формално законът не е нарушен, но фактически има прекъсване на редовната програма на телевизията.

Според министъра на културата, от задаването на въпроси е имало смисъл – след неговата намеса практиката да се прекъсва програмата за извънредни пресконференции на ГЕРБ е прекратена.

Целият текст на официалното писмо, публикуван в сайта на Министерството на културата:

„Уважаеми г-н Кошлуков,

За съжаление Вашият отговор не удовлетворява въпросите, които поставих. Нито мен, нито огромна част от обществото и зрителите на БНТ.

Прекъсването на живото предаване на БНТ безспорно винаги може да се обясни с редакторска практика, но това не отменя факта, че в ефира на обществената телевизия беше излъчено извънредно изявление на политическа партия.
Разбирам формалното Ви тълкуване на закона, но то не дава отговор на въпроса ми как извънредното включване на тази пресконференция отговаря на обществения интерес.

Въпреки неподходящия тон за позицията, която заемате, БНТ като обществена медия подлежи на граждански контрол. И въпреки опитите ви за внушения, аз не се намесвам в нея във временното си качество на министър (не бих и могъл!), а като гражданин, какъвто съм бил и ще остана след тези два месеца в служба на хората. И ще продължавам да задавам неудобни въпроси.

Както се уверихме, от задаването на въпроси все пак има ефект и след първото ми писмо до Вас практиката с „неспирането“ на програмата за излъчване на партийни изявления се прекрати.

С уважение:
Проф. Велислав Минеков,
Министър на културата на Република България,
гражданин и данъкоплатец“

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg