Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 2 години

Минеков: Интелектуалци и хора на изкуството, ваксинирайте се!

Това е единственият начин да се съхрани достъпът до духовното и възвишеното, се казва в обръщение на министъра към „флагманите на прогреса“

Проф. Велислав Минеков, министър на културата. Снимка: Гергана Димитрова/Площад Славейков - Минеков: Интелектуалци и хора на изкуството, ваксинирайте се!

Проф. Велислав Минеков, министър на културата. Снимка: Гергана Димитрова/Площад Славейков

Официлен призив да се ваксинират отправи проф. Велислав Минеков до артистите и творците в държавните, общинските и частните културни организации. Писмото, подписано в качеството му на министър, е публикувано в сайта и страницата на Министерството на културата във Фейсбук.

В обръщението си Велислав Минеков казва, че ваксинирането е единствената алтернатива за борба с вируса. Министърът нарича интелектуалците и хората на изкуството „флагмани на прогреса“ и ги приканва да запазят себе си и вярната си публика здрави, за да се съхрани „достъпът до духовното и възвишеното“.

Призивът на проф. Минеков идва след заповедта на здравното министерство от 19 август, в която се казва, че при ваксиниран персонал и зрители в културните институции ще бъде разрешено стопроцентово запълване на капацитета на залите и помещенията.

Вижте още: КУЛТУРАТА БЕЗ ОГРАНИЧЕНИЯ ЗА ВАКСИНИРАНИ И ТЕСТВАНИ

Ето и пълният текст на министерското въззвание:

„До артистите и творците в държавните културни институти, общинските културни институти, частните културни организации

Уважаеми колеги,

За пореден път от въвеждането на извънредното положение на 13 март 2020 г. и последвалата епидемична обстановка, която продължава и в този момент, сме изправени пред нов скок на заболяемостта от COVID 19.

Културният сектор е един от най-потърпевшите в тази пандемия. Аз и екипът ми полагаме всички усилия да защитим правото на труд на творците в сферата на изкуството.

За да успеем заедно, е редно всички да положим общи усилия и да не се лишаваме от основното – контакта и преживяването с публиката. Надявам се всички колеги да осъзнават колко е важно ваксинирането и че това е единствената алтернатива за борба с коварната болест. Интелектуалците и хората на изкуството винаги са били флагман на прогреса. Нека да запазим себе си и вярната си публика здрави, за да можем в тези динамични времена да съхраним достъпа до духовното и възвишеното!

Благодаря Ви и бъдете здрави!

Министър на културата
Проф. Велислав Минеков“

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg