Найден Тодоров и Камий Тома

Този текст е публикуван преди повече от 9 месеца

Минеков извежда ГЕРБ от НДК в петък: Нямам време за губене

Ще информира ДАНС и американското посолство за получено дарение в Министерството на културата от лице, включено в санкционен списък

Служебният министър Велислав Минеков заяви, че в момента води „деликатни разговори“ за оставането си на поста. Снимка: Стопкадър от предаването в ТВ1 - Минеков извежда ГЕРБ от НДК в петък: Нямам време за губене

Служебният министър Велислав Минеков заяви, че в момента води „деликатни разговори“ за оставането си на поста. Снимка: Стопкадър от предаването в ТВ1

Велислав Минеков предвижда да започне извеждане на ГЕРБ от НДК в петък, 10 декември. Това заяви лично културният министър в разговор с Веселин Дремджиев в ефира на ТВ1 на 6 декември.

„Нямам време за губене“, заяви служебният министър, като допълни, че според него става дума за „плячкосване“ на двата етажа в сградата на НДК. Той напомни процедурата по отдаване на помещенията, която е проследил – първо тогавашният министър на регионалното развитие Росен Плевнелиев е писал, че етажите в административната сграда на Двореца на културата са с „отпаднала необходимост“, а впоследствие областният управител Данаил Кирилов ги предоставя на ГЕРБ.

„ГЕРБ вече са отпаднала необходимост и могат да потърсят нещо по-човешко като размер, където да си плащат“, каза Минеков.

Вижте още: ЗАТВАРЯТ ОФИСИТЕ НА „ТРУД“, ЖУРНАЛИСТИТЕ В ГРАЖДАНСКО НЕПОДЧИНЕНИЕ

ОПЕРНА ГАЛА с РОЛАНДО ВИЙЯЗОН

В разговора си с Веселин Дремджиев служебният министър заяви, че в момента води „деликатни разговори“ за оставането си на поста.

„Политическата ситуация е сложна, има подробности, които не са в полза на оставането на министър от служебния кабинет в следващия“, допълни той, но и изрази опасения, че ако не бъде министър на културата, започнатото от него няма да бъде довършено, „защото е нужен кураж“.

Проф. Минеков се похвали и с рекорд – 32 заплахи за съд – нещо, което „не се е случвало на предишните министри“.

В разговора си с Дремджиев, министър Минеков заяви, че разпространеният предварителен списък с имена на бъдещи министри е фалшив и е пуснат от мъж, който иска по този начин да гарантира влизането си в кабинета. Той не уточни имена, но каза, че истината в изтеклия списък е вярна на около 33%.

Той повтори това, което споменава във всяка своя публична изява: „Министерството е изгнило от корупция – законна и незаконна“. Разказа как е установил изнудване на собственици на парцели по морето. Негов предшественик е изпращал археолози за теренни проучвания със заплахата, че те могат да продължат десетилетия.

„Но и тези с парцелите са мошеници и има полза да бъдат скубани по този начин“, каза в ефир Минеков.

Служебният министър подхвърли и информация за дарение от 1,5 млн. лв. за културата, без да уточни къде точно е постъпило, но подчерта, че дарението идва от лице, което е в санкционния списък на САЩ и е описано като „бандит с много тежка биография“. По този въпрос проф. Минеков възнамерява да се обърне към ДАНС и да се обади в американското посолство. Според него от дарението са се облагодетелствали бивш министър и негови сътрудници.

Целият разговор между Велислав Минеков и Веселин Дремджиев 

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах