Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 1 година

Минеков моли Борисов да освободи офисите, заемани от ГЕРБ

Министърът лично занесе писмото си с молбата, но отиде до етажите на партията, защото не му се казвало с асансьор

Председателят на ГЕРБ Бойко Борисов и министърът на културата Велислав Минеков. Снимки: БГНЕС - Минеков моли Борисов да освободи офисите, заемани от ГЕРБ

Председателят на ГЕРБ Бойко Борисов и министърът на културата Велислав Минеков. Снимки: БГНЕС

За днес – 10 декември, петък – бе насрочена акцията на проф. Велислав Минеков, служебен министър на културата, по извеждане на ГЕРБ от офисите на партията в административната сграда на НДК – ПРОНО. В интервю пред Веселин Дремджиев министърът заяви, че става дума за „плячкосване“ на два етажа в сградата – 16-и и 17-и етаж – и ГЕРБ „могат да потърсят нещо по-човешко като размер, където да си плащат“. Намерението си министърът заяви, след като започна процедура по извеждане на „Труд“ тази седмица от помещенията, заемани от редакцията в Музея на социалистическото изкуство.

С ГЕРБ проф. Минеков подхожда другояче – изпратил е писмо, в което моли председателя на ГЕРБ Бойко Борисов доброволно да напусне офисите в ПРОНО. Министърът оповести публично кореспонденцията си в социалните мрежи, придружена от думите:

„Г-н Борисов, не оспорвам факта, че когато цялата власт беше във Вашите ръце, Вие сте уредил хубав офис за партията си, но като човек, който разбира много от бизнес, не може да не се съгласите, че оздравяването на дружеството трябва да започне спешно. С оглед на гореизложеното Ви моля да предприемете действия по освобождаване на заеманите от Вас помещения, като се ангажирам да съдействам заедно с областния управител да бъде намерен и предоставен за нуждите на ПП ГЕРБ подходящ и реципрочен на сегашния офис“.

В писмото министърът на културата обяснява мотивите си за тази молба:

„Съсипаното по време на Вашето управление НДК им нужда от оздравителен план, който предполага възстановяване на „отпадналата нужда“ от двата етaжа на НДК. Както Ви е известно, след последните законодателни поправки, Вие не заплащате наем, когато сте дължали такъв, той е постъпвал по сметките на областната управа, т.е. дружеството е било лишено през продължителен период от регулярни приходи“. 

С промените в държавния бюджет през 2019 г. Министерският съвет даде право на партиите да използват държавни имоти за офиси безплатно. Преди това партиите наемаха площи на преференциални цени, многократно по-ниски от пазарните.

През юни Велислав Минеков оповести, че НДК дължи 80 млн. лв. Скоро след това напусна цялото ръководство на дружеството. През ноември служебният министър вече говореше за 90 млн. лв. дългове на Двореца и отбеляза, че за да бъдат изплатени, „трябва да поканим АББА, които да изнасят всяка вечер концерт там и ако може, да не плащат хонорар“. В края на ноември държавата увеличи с 8 млн. лв. капитала на НДК.

Самият министърът на културата Велислав Минеков занесе днес писмото в ПРОНО, където е централата на партията. Но не го предаде лично, а остави документа на входа. Обясни, че е дошъл с мир, без полиция и на добра воля. Нямало да отиде до етажите на ГЕРБ, защото не му се качвало с асансьор.

Пълният текст на писмото от министър Велислав Минеков до председателя на ГЕРБ Бойко Борисов:

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах