Зала България / 17 септември – 6 октомври 1

Този текст е публикуван преди повече от 2 години

Минеков обяви Ларгото за законно, „за да защити държавата“*

Би било прекрасен жест, ако Васил Божков дари колекцията си на държавата, каза служебният министър на културата

„Културните институти често използват незаслужени средства за събития, които са незабележими“, каза Велислав Минеков. Снимка: Стопкадър от „ЕвроДикоФ“ - Минеков обяви Ларгото за законно, „за да защити държавата“*

„Културните институти често използват незаслужени средства за събития, които са незабележими“, каза Велислав Минеков. Снимка: Стопкадър от „ЕвроДикоФ“

„Длъжен бях да защитя държавата“, заяви служебният министър на културата Велислав Минеков в предаването „ЕвроДикоф“ по телевизия „Евроком“ на 2 юли в отговор на въпрос от водещия Сашо Диков за подписано от министъра писмо до МРРБ, в което се отричат твърденията за злоупотреби на Ларгото.

Преди месец министърът съобщи, че има секретен доклад за ремонта на Ларгото, за който българската държава трябва да върне 4,5 млн. евро, изчезнали при финансирането на проекта. Минеков спомена становище на ОЛАФ, в което са визирани трима министри и един кмет, и обеща, че тези данни ще бъдат предоставени както на българската, така и на европейската прокуратура.

В предаването на Сашо Диков обаче министърът заяви, че е длъжен – въпреки „пладнешкия грабеж“ – да пази държавата. Според него от писмото няма да има особен ефект.

ВЕЛИСЛАВ МИНЕКОВ: ГЕШЕВ ДЪРЖИ В РЪЦЕТЕ СИ ВСИЧКИ КОЛЕКЦИОНЕРИ

В изказването си в „Евроком“ служебният министър заяви още:

„Няма да бъда добър и даряващ, подкрепящ странни инициативи и фестивали. Културните институти често използват незаслужени средства за събития, които са незабележими. Правят се фестивали без публика, раздават се награди, обявени за световни и национални, но без ефект. Това не е министерство на услугите и приятелствата“.

Министър Минеков изрази убеждение, че частните музеи са нещо важно, трябва да има такива, защото така е започнало музейното дело в Европа.

„Ако знаехме, че г-н Божков един ден ще дари някой ден на държавата своето съкровище, това щеше да е прекрасен жест, но не съм го чул“, добави министърът.

Той изрази съмнение, че държавата ще върне конфискуваната колекция на Божков.

Минеков отрече плъзналия слух, че Боил Банов е разследван за закупена къща в Копривщица и категорично го обяви за фалшива новина. В министерството няма данни за подобно нещо и от прокуратурата не са търсили информация за такъв акт, каза гостът.

„Нямам война с Кошлуков, искам да се спазва законът“, потвърди министър Минеков пред Диков.

Министърът коментира финансирането на медиите, изразявайки неразбиране как частните медии могат да сключват договори с държавата.

На финала проф. Минеков показа папките, свързани с намерените при конфискацията в имотите на Васил Божков предмети на съвременното изкуство.

„Там има и 28 предмета, напомнящи произведения на изкуството, от един бивш министър”, каза той и призова да се търси отговорност във връзка със санкциите по закона „Магнитски” от бившия министър, чиито скулптури са закупени от колекционера Божков.

Часове по-късно Министерството на културата излезе с изявление, че не оспорва доклада за злоупотреба с Ларгото, а само размера на санкцията.


* Заглавието преди кавичките е тълкувание на документа за Ларгото, подписан от министър Велислав Минеков и показан в предаването „ЕвроДикоФ“ на 2 юли, в който се казва, че „поради посоченото изводът за 100 процента финансова корекция по точка 2.2, съответно 25 процента по точка 2.1 от сигнала е незаконосъобразен“ – бел. ред. 

Първа страница от писмото на министър Велислав Минеков от 15.06.2021 г., с което според водещия Сашо Диков министърът „се опитва да смекчи в някаква степен“ санкциите за Ларгото. Снимка: Стопкадър от „ЕвроДикоФ“

Цялото участие на Велислав Минеков в „ЕвроДикоФ“

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС