Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 2 години

Минеков срещу Минеков за близо 80 млн. лв.

Министерството на културата с публични обвинения към подчинения му Национален фонд „Култура“

Министърът на културата в служебния кабинет Велислав Минеков. Снимка: Гергана Димитрова/Площад Славейков - Минеков срещу Минеков за близо 80 млн. лв.

Министърът на културата в служебния кабинет Велислав Минеков. Снимка: Гергана Димитрова/Площад Славейков

Министерството на културата е разтревожено от действията на… Министерство на културата. Това е същността на публикуваното предупреждение в сайта на ведомството, в което се изказват опасения, че „страната ни е застрашена да загуби 79 693 000 лв. от Националния план за възстановяване и развитие на България“. Повод за реакцията на министерството е получената в институцията „Петиция с искания за незабавни действия на УС на Национален фонд „Култура (НФК) за назначаване на нов директор и стартиране на реформа в НФК“, както и медийни публикации по темата.

Според обяснението на културното ведомство проблемът е заради неизпълнени спешни реформи в Национален фонд „Култура“, който е основният администратор на средствата. На 23 юни е приета оставката на изпълнителния директор Борислав Геронтиев, но все още не е избран нов на негово място.

„Това бламира възможността за изпълнение на Плана и за получаване на предвидените средства. Ако даден сегмент от Плана за възстановяване и развитие се явява като рисков, то има опасност МС да го извади, за да не застраши целия национален план и плащанията по него.

В тази връзка Министерството на културата очаква от НФК спешни и адекватни действия в интерес на България и на българската култура“, се казва в съобщението.

На практика това е призив от министерството, ръководено от Велислав Минеков, към Национален фонд „Култура“, ръководен от… Велислав Минеков. По закон министърът на културата е председател на Управителния съвет на НФК, който назначава и освобождава изпълнителното ръководство. Именно УС е основен ръководен орган на фонд „Култура“. Стратегиите, програмите и плановете се изработват от оперативното ръководство, но се одобряват и подписват от Управителния съвет. Липсата на решение кой да бъде новият изпълнителен директор на НФК е също отговорност на Министерството на културата.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg