Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 1 година

Минеков: „Труд” няма договор с Министерство на културата, дължими са близо 150 хил. лв.

Договор за помещенията е сключен с фирма на сина на главния редактор – Петьо Петьов Блъсков

Експонати от Музея на социалистическото изкуство, в който от 2015-а е настанена редакцията на в. „Труд“. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков - Минеков: „Труд” няма договор с Министерство на културата, дължими са близо 150 хил. лв.

Експонати от Музея на социалистическото изкуство, в който от 2015-а е настанена редакцията на в. „Труд“. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Фирмата, която издава в. „Труд“ – „Труд медия“ ЕООД, собственост на Петьо Христов Блъсков – няма договор с Министерство на културата. Това е отбелязано в официална позиция на министерството относно казуса с вестник „Труд“. В края на миналата седмица стана ясно, че служебният министър на културата Велислав Минеков е издал заповед изданието да освободи помещенията, които ползваше досега в Музея на социалистическото изкуство. 

От 2015 г. Министерството на културата има сключен договор с фирма „Южен кръст 2001“ ЕООД, се казва в позицията. Проверка на „Площад Славейков” показа, че тя е собственост на сина на главния редактор на в. „Труд“ Петьо Петьов Блъсков. От датата на сключване на договора до днес „Южен кръст 2001“ е некоректен платец, твърдят от министерството, като уточняват, че задълженията към момента се равняват на 149 450, 59 лв. Договорът не дава право на преотдаване на помещенията, а освен това през цялото време на договора наемателят използва паркинг и охрана, които се плащат от Министерство на културата, се твърди в позицията.

Няколко пъти Министерството е изпращало покани за доброволно изпълнение – Вежди Рашидов е изпратил такава още през 2016 г., а през 2017 г. го прави и служебният министър Рашко Младенов. През 2018 г. министър Боил Банов не подписва покана за доброволно изпълнение, въпреки изпратената докладна от финансов отдел, твърдят от Министерство на културата.

В позицията се казва, че въпреки гореизложените факти, министър Минеков ще даде известен толеранс на редакцията на в. „Труд“ да се изнесе и да намери нови офиси.

В сградата на ул. „Лъчезар Станчев“ 17 , която е целенасочено проектирана и строена за нуждите на НИНКН, ще бъде поместена апаратура и архив-памет на националната култура в опит да се реши въпроса за ефективната работа на министерството и условията за труд на неговите служители, заключава официалната позиция.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах