Найден Тодоров и Даниел Хоуп

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Минимакс почивката на българина

Сънародниците ни предпочитат гръцкото пред нашето море съзнателно, рационално пресметнато и до голяма степен по финансова принуда

Снимка: Емил Георгиев - Минимакс почивката на българина

Снимка: Емил Георгиев

По повод задръстванията в посока Гърция. И без коментар на поредната нелепица, изръсена от пилотската кабина на държавата (бел. ред. – в неделя Бойко Борисов каза във Варна: „Българинът обича да пътува. Видя се с пари вече. Икономическият ръст си дава отражение. Депозитите в банките растат. Дойдат ли празници, виждате какво става. Магистралите отесняха. Това са фактите. Откъде са тези задръствания – от скъпия бензин или от ниските доходи? Дойде ли празник, всичко е на почивка, и то всеки път, не само лятото.”).

Едни Фейсбук-приятели възприеха гласуването с коли „за“ гръцките курорти като лична патриотична обида и реагираха в духа: „Какво? Гърция ли?“. И започнаха да изреждат прелестите на България. Макар никой да не оспорва, че България има дивни прелести.

Втори Фейсбук-приятели реагираха направо националистически в духа: „Ово е стандарт!“. И от висотата на материалната си заможност се заеха да изреждат къде те са били в България и как са били обслужени, как всичко е било супер, на висота и на над-средно-европейско ниво. Аз също познавам българи, които си позволиха да се бръкнат надълбоко и изкараха чудесни дни по нашето Черноморие.

Трети Фейсбук-приятели, макар и доста малко, подкрепиха Бойко Борисов или поне казаното от него, като реагираха в духа: „Ами прав е човекът!“. Щом цели 80 (или 70) 000 могат да си позволят отдъхването в Гърция, значи нещата се оправят, хората наистина са се видели в пари и въобще българинът само хленчи колко е зле, вайка се колко е нещастен, а всъщност пред него вече са блеснали житата…

ОПЕРНА ГАЛА с РОЛАНДО ВИЙЯЗОН

Четвърти Фейсбук-приятели реагираха в духа: „Надежда тука всяка оставете!“. И като пресметнаха, че 80 (или 70) 000 са някъде около 1% от всички българи, приведоха отчайващи примери за мизерията на десетки проценти други български граждани, само дето не накараха на пътуващите за Гърция да им приседне и почивката, и парите, в които са се намерили…

Аз поради личен избор не съм избирал къде да почивам тази година, затова сигурно мога да разсъждавам по-трезво от редица приятели във Фейсбук, и по-неслънчасало от премиера.

Каквото и да ни казват тези четири категории, а също така каквито и нелепици да се намират в състояние на свободно (из)падане от пилотската кабина на държавата ни, истината за мен е една и само една: средностатистическият българин не разполага с излишък пари, не е добре и достатъчно задоволен в материално отношение, цепи стотинката на две, седем пъти премерва, преди да отреже, прави си сметката трезво и затова действа съвсем по Теорията на рационалния избор.  Той несъзнателно или подсъзнателно, а може би най-съзнателно прави своя избор по т.нар. минимакс и максимин, сиреч стреми се да избере най-малко скъпата възможност от скъпите възможности или най-малко евтината възможност от евтините възможности. И за срам, поука, лош късмет и справедливо възмездие, немалка част от средностатистическите българи се оказват ефикасно планираща и ефективно стратегираща общност, затова при тях минимаксът съвсем рационално съвпада с максиминът и се оказва именно Гърция.

Гърция, а не България! Т.е. за тях минималната от максималните оферти съвпада с максималната от минималните оферти и затова толкова много от средностатистическите българи поемат към Гърция. Към Гърция, а не към България! Не го правят от търсене на лукс, от насмогване на харча, от ояждане, от снобарство, от мода или със стадно чувство, а напълно рационално, отлично пресметнато, съзнателно избрано и в голяма степен по финансова принуда. Защото Гърция им предлага това и на такава цена, което и на каквато цена България не може да им предложи. Каквото и да си говорят разни министърки и техните началници по пряка властова и съребрена партийна линия.

Така мисля аз. И не само го мисля, но и го наблюдавам сред своите роднини, приятели, познати и колеги.


Бел. ред. – коментарът е публикуван във Фейсбук.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах