Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Министър Атанасов: Няма да подам оставка

Нека хората да наблюдават дали процесите текат по правилния начин, защото аз сам не мога да се справя, каза министърът на културата по Би Ти Ви

„Трябва да си призная, че бях под влияние на две неща: чувство на благодарност, което всеки път ме кара да говоря бавно, и съвсем естествената умора в 19,30 в петък вечер“., каза Атанас  Атанасов. Снимка: Стопкадър от Би Ти Ви - Министър Атанасов: Няма да подам оставка

„Трябва да си призная, че бях под влияние на две неща: чувство на благодарност, което всеки път ме кара да говоря бавно, и съвсем естествената умора в 19,30 в петък вечер“., каза Атанас Атанасов. Снимка: Стопкадър от Би Ти Ви

Министърът на културата Атанас Атанасов заяви, че няма намерение да подава оставка след видеоселфито от кабинета му. Изявлението той направи в предаването на Би Ти Ви „120 минути“.

„Бях сам, слънцето щеше да залезе скоро, исках да се насладя на последните му мигове и реших да благодаря на всички, които ми честитиха рождения ден седмица по-рано, на 3 април.“

Така министърът на културата обясни мотива си да запише видеообръщението публикувано в петък вечерта в личния му профил във Фейсбук. На директния въпрос на водещия Светослав Иванов дали е употребявал алкохол или други вещества и на кого намига, Атанасов отговори:

„Намигнах на всички. Трябва да си призная, че бях под влияние на две неща: чувство на благодарност, което всеки път ме кара да говоря бавно, и съвсем естествената умора в 19,30 в петък вечер“.

Атанасов не се извини за публичната си изява в социалните мрежи, но каза, че съжалява, ако е предизвикал негативни емоции или ако някой го е възприел като инфантилна постъпка. Той нарече видеоселфито „тест за привличане на внимание“.

„От 4 месеца аз спрях да ползвам личния си профил, защото знам, че това е нещо много отговорно. След много време осъзнах, че единствената опция да спечелим тази битка, е чрез личен разказ, а не през медиите, Комисията по култура или социалните мрежи.“

Според него това е било шанс „да се насочи светлината на прожекторите върху нас“. Атанасов повтори, че е готов да плати цената за това, за да постигне целта си:

„Хората да гледат към нас, да търсят сметка от нас и да внимават, че процесите текат по правилния начин. Защото аз сам не мога да се справя“.

Министърът заяви, че е искал да фокусира върху истински важното – че 30,4 млн. лв. са били отворени за кандидатстване.

„Надявам се, че сега гилдията ще знае за това, защото 12 споделяния на тази новина ми се струват не много адекватни за подобна тема.“

Той потвърди, че видеото е било съзнателно заснето.

Министърът заяви, че мисията му е да вкара пълна прозрачност и ясни критерии, „които се оказа, че липсват в почти всеки ресор – като се почне от конкурса за Народния театър, за НФЦ, ситуацията с Национален фонд „Култура“, сесиите за консервация и реставрация, навсякъде липсва прозрачност“.

Той отрече проблемът за директора на Народния театър да е бил свързан с личности.

„Проблем с избора на г-н [Васил] Василев няма – отсече министър Атанасов. – Няма проблем с личности, тук се получава разминаването. След като заявих своето желание да проверя дали всичко е било изрядно, много хора ми писаха. И кандидати, и обикновени хора, които са си направили труда да гледат видеото от конкурса. Оплакванията им са почти идентични – наредбата е неясна и неконкретна и позволява много неща, които пораждат чувсво на несправедливост.“

Министърът обаче подчерта, че внимателно е подбирал хората от квотата на министерството в комисията – „да бъдат такива, на които никой не може да им каже как да гласуват“.

Шефът на културното ведомство отново повтори някои от цифрите, за които спомена във второто видео в профила си от днес, като прибави и още. Той уточни, че 44 милиона, отделени за кино, са сума, която се получава като се прибавят останалите от миналата година 18 милиона, за които „имам уверението на финансовия министър, че можем да бъркаме в сметката и да ги използваме“. Атанасов каза, че специално са отделени 1 милион лева за детски филми.

В следващото видео, обещано за след седмица, министърът на културата ще разкрие подробности за Национален фонд „Култура“.

Атанасов добави, че е разговарял с министър-председателя Кирил Петков за създалия се проблем с  видеото и смята, че премиерът е спокоен.

„След 4 месеца вече имам по-ясна представа къде се намирам, какво е нужно, за да се оправят нещата и колко е трудно да се случи това“, каза още Атанас Атанасов.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg