Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 2 години

Министър Минеков разрешава свободен износ на картини от България

Редът за износ на произведения на изкуството обаче е определен от Закона за културното наследство, който може да бъде променян само от НС

Министър Велислав Минеков нарече досегашните правила за износ на картини „унизителен акт“. Снимка: Боби Тошев/БГНЕС - Министър Минеков разрешава свободен износ на картини от България

Министър Велислав Минеков нарече досегашните правила за износ на картини „унизителен акт“. Снимка: Боби Тошев/БГНЕС

Българските художници ще могат да изнасят картини от страната, без да минават през специална процедура, както досега. Това заяви в Рим служебният министър на културата Велислав Минеков, предаде БГНЕС. Досега всеки художник, който изнасяше свое произведение отвъд граница, трябваше да получи специално удостоверение, че творбата му не представлява ценност за България.

„Взех решение, което се очакваше 30 години, по отношение на нашето показване на съвременни автори в чужбина“, заяви проф. Минеков, като подчерта, че тази стъпка е подкрепена от Съюза на българските художници.

Той нарече досегашните правила „унизителен акт“, който в писмен вид удостоверява, че съвременните творби нямат стойност за собствената държава на художниците. Според проф. Минеков това отдавна не съществува като практика в Европа.

Редът за износ на произведения на изкуството е определен от Закона за културното наследство. Докато няма парламент, служебният министър на културата няма да има възможност да направи оповестените от него промени. Според специалисти, министърт има власт да промени единствено наредбите към ЗКН – но текстовете в наредбите трябва да следват разпоредбите на закона.

Министърът заяви, че ще се погрижи да бъде засилен контролът от страна на Агенция „Митници“ по отношение износа на предмети от античността, в който според Интерпол държим рекорд.

Вижте още: МИНИСТЪР МИНЕКОВ: ЩЕ СЪЗДАДЕМ ПОЛИЦИЯ ПО КУЛТУРНОТО НАСЛЕДСТВО

Проф. Велислав Минеков в момента е на посещение в Рим заедно с президента Румен Радев. В италианската столица бе открита официално и Галерия „България“ към Българския културен институт. В нея в момента са изложени знакови произведения на българското изобразително изкуство от частни колекции, които досега не са били показвани пред публика.

Президентът Румен Радев и министър Велислав Минеков на откриването на Галерия „България“ в Рим. Снимка: Пресслужба на държавния глава

Посещението на президента и културния министър в Рим е във връзка с честванията на светите братя Кирил и Методий, които се провеждат ежегодно там. Този път делегациите на България и Северна Македония пристигнаха заедно и двамата президенти – Румен Радев и Стево Пендаровски – присъстваха на подписването на споразумение за обмен на информация и професионално сътрудничество между Българската телеграфна агенция (БТА) и Медийната информационна агенция (МИА). Генералните директори на двете медии – Кирил Вълчев и Драган Антоновски, подписаха документа в представителството на Европейската комисия в Рим, съобщават от Министерството на културата.

По-късно днес предстои аудиенция при Негово Светейшество папа Франциск. Във Ватикана е предвидена и среща на българския президент с държавния секретар на Ватикана кардинал Пиетро Паролин. Във Ватиканската апостолическа библиотека президентът Радев ще разгледа фрагменти от наскоро открития трактат „За древността на бащината земя и за българските дела“ на архиепископ Петър Богдан Бакшич.

ИСТОРИЯТА НА ПЕТЪР БОГДАН, СЪБУДИЛА „БАЩИНАТА ЗЕМЯ“ ЗА ВЪСТАНИЕ

По-късно през деня държавният глава ще присъства на Божествена света литургия в базиликата „Сан Клементе“, отслужена от Негово Високопреосвещенство митрополит Антоний. Утре президентът Румен Радев и президентът на РСМ Стево Пендаровски, придружени от своите съпруги, ще посетят базиликата „Санта Мария Маджоре“, където през IX век папа Адриан II благославя българската азбука.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg