Зала България / 17 септември – 6 октомври 2

Този текст е публикуван преди повече от 2 години

Министър Минеков: Ще създадем полиция по културното наследство

Колекционерите не са спасители на културни ценности, след Васил Божков се чувстват заплашени, заяви служебният министър на културата

Проф. Велислав Минеков даде първата си пресконференция като министър на културата. Снимка: Боби Тошев/БГНЕС - Министър Минеков: Ще създадем полиция по културното наследство

Проф. Велислав Минеков даде първата си пресконференция като министър на културата. Снимка: Боби Тошев/БГНЕС

Специализиран полицейски отряд по охрана на културното наследство по примера на италианските карабинери иска да създаде служебният министър на културата Велислав Минеков. Това съобщи той на първата си пресконференция в министерството.

Работата по тази негова идея е започнала далеч преди да заеме поста си, преди 11 години. Вече са проведени консултации със специалисти, бивши директори на полицейски училища и академии у нас, предстои разговор с министъра на вътрешните работи. Ректорът на полицейската академия в Симеоново вече е подготвил и състава на бъдещия отряд. Очаква се подкрепа от други европейски държави чрез обмен на специалисти и програми.

Специално внимание ще бъде обърнато на колекционерите. Според Велислав Минеков създаденото от няколко негови предшественици мнение, че големите колекционери са „спасители” на културно наследство, е погрешно. Това, че те предлагат намереното от тях за изкупуване от държавата, е поради факта, че навън подобни неща се продават трудно и най-лесният начин е да му се вземе някаква цена сред „мераклиите с добър финансов гръб”. Това не ги прави „спасители“. Министърът предвиди „тежък спор“ с колекционерите, особено с така наречените големи колекционери.

„В този момент ми се струва, че те са заплашени. След конфискацията на колекцията на Васил Божков, по този начин могат да бъдат конфискувани и останалите 10 или 11 регистрирани законно колекции. Тук разлика няма“, заяви министър Минеков.

Той разграничи колекционерите на антики от нумизматите, които според него по последния закон са превърнати в полупрестъпници, принудени да се крият, докато преди са развивали легално дейността си.

Минеков има идея да регулира иманярството. Той заяви, че иманярството е престъпление и иманярите ще бъдат преследвани без милост. В същото време има закони, които разрешават така нареченото търсене на съкровища. Министърът предвижда да провери начина тези търсачи да бъдат легализирани по примера на западните държави, но при строги правила. Първо, тези, които желаят да се занимават с такова търсене, ще бъдат подлагани на тежки изпити. Ще се определят параметрите на апаратите, с които се търси, те ще бъдат с по-слаба мощност. Търсачите няма да имат право да се докосват до археологически и архитектурни резервати, както и до централни градски части. За тях ще останат евентуално частните имоти. Те ще работят в плътно сътрудничество с полицията, ще получават специални разрешения, ще бъдат изрично обозначавани със специални знаци и ще работят само в светлата част на деня.

Министърът нарече конфискуваната колекция на Васил Божков „съкровище“. Той заяви, че дори не знае къде се намира тя в момента, но е наблюдавал как е била изнесена – безценните артефакти са били увити във вестници, сложени в чували за боклук и кашони.

В краткия си мандат министър Велислав Минеков ще се опита да сключи нови договори за културно сътрудничество с балканските държави. Това негово намерение засега обаче е под въпрос поради недостига на време.

Проблемът с делегираните бюджети в сценичните изкуства е един от приоритетите на министъра.

„Ще ви припомня, че това се наричаше „Велика театрална реформа“ и до ден днешен никой не е протестирал срещу нея“, разпалено обясни Минеков.

По думите му разрухата в театъра, операта и музикалните изкуства е следствие именно на тази реформа.

„Не може в операта, само за да се реализира този бюджет на „Великата театрална реформа“, да има рокконцерт“, каза той.

Велислав Минеков обеща, че ще настоява пред своя наследник в министерството след изборите да бъдат реализирани всички негови идеи, които няма да може да осъществи поради спецификите на служебния кабинет.

Основен приоритет е да се провери състоянието на бюджета, извършеното дотук, с какво разполага министерството. Минеков изрази съжаление, че при липсата на парламент няма как да се приемат нови закони, но по негово време Министерството на културата ще подготви проекти за промени. Сред тях са Законът за културното наследство, ще се преразгледа и Законът за филмовата индустрия. Правилникът към закона все още не е подписан и министър Минеков има намерение първо да проведе разговор с всички засегнати страни, да намери равновесна точка и едва след това възнамерява да подпише правилника, без който законът не може да заработи. Велислав Минеков обяви, че има инициативна група, която е поискала преразглеждане на Закона за закрила и развитие на културата, който според него е само пожелателен, а не действащ закон.

Ще се преразгледа и дейността на Фонд „Култура“. Министерството ще започне да работи и по варианти на Закон за меценатството, където особено внимание ще бъде обърнато върху проблема с приходите от хазарта. Инициативна група работи и върху промени по Закона за авторските права, което ще бъде свързано и с промени в Закона за радио и телевизия.

Велислав Минеков засегна темата с прекъсването на програмата на БНТ за излъчване на извънредни пресконференции на ГЕРБ. Той заяви, че Българската национална телевизия и Българското национално радио са част от системата за национална сигурност и в техните правила ясно е указано кога може да се случва такова прекъсване – в случай на изключителни обстоятелства, при земетресение, бомбардиорвка, война, при явления, които са заплаха за националната сигурност. Министърът подчерта, че право на изявление по нецоналната телевизия имат президентът, премиерът, патриархът и главният мюфтия.

„Можем ли да кажем, че двамата участници (в пресконференцията на ГЕРБ – б.р.) са представлявали главния мюфтия?”, риторично попита Минеков.

„Тези нарушения започват да стават систематични”, подчерта министърът и припомни прекъсването на програмата на БНР във връзка с инцидента със Силвия Великова.

„Струва ми се, че се натрупват явления, които могат да ме предизвикат да поискам оставката на г-н Кошлуков”, каза проф. Минеков.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg