Найден Тодоров и Даниел Хоуп

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

От какво пази статутът „културна ценност“?

Министър Рашидов праща инспектори при изгорелите складове в Пловдив - да констатират свършеното от пожара

Чака се експертното мнение на Министерството на културата за изгорелите тютюневи складове в Пловдив. Снимка: Костадин Палазов - От какво пази статутът „културна ценност“?

Чака се експертното мнение на Министерството на културата за изгорелите тютюневи складове в Пловдив. Снимка: Костадин Палазов

„Спешна проверка на място“ е разпоредил министърът на културата Вежди Рашидов за изгорелите тютюневи складове в Пловдив. В събота следобед няколко сгради със статут на паметници на културата, намиращи се в близост до жп гарата в града под тепетата, пламнаха и бяха изпепелени за часове. Сега се чака проверка на високо културно равнище, за да констатира последствията и да даде нареждание какво правим от тук нататък.

Пожарът лумна недалеч от съборения през месец март тютюнев склад, чийто собственици получиха разрешение от местната община да влязат с багерите. Тогава Рашидов нареди сградата да бъде възстановена. Пет месеца по-късно други три склада от комплекса бяха сринати, но чрез огън. Сега министърът отново праща специалисти от Главна дирекция „Инспекторат за опазване на културното наследство“ за оглед. Следващият му ход го знаем – сюжетът от тази пролет се повтаря.

Трите изгорели склада в Пловдив са част от групов паметник на културата, наречен „Уличен ансамбъл „Иван Вазов“ – „Цанко Дюстабанов“ (по имената на улиците, на които се намират), уточняват от министерството. Два от складовете са декларирани и самостоятелно като културна ценност. Сградите са защитени по смисъла на Закона за културното наследство.

„След приключването на проверката Министерството на културата ще предприеме предвидените в закона мерки за установяване на възможностите за възстановяване на архитектурния ансамбъл. И трите склада имат перфектно архитектурно заснемане, извършено още през 2008 година“, обясняват от ведомството на Вежди Рашидов.

ОПЕРНА ГАЛА с РОЛАНДО ВИЙЯЗОН

А ние се питаме: за какво точно служи статутът „културна ценност“? Каква точно защита предлага в този бизнес с културата? Повече от ясно е – нито специалният статут, нито министърът могат да опазят културното ни наследство. Защото идва след пожарникарите…

Вижте още: ЕДИН ДОБЪР ЧОВЕК

Фоби

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Още по темата

Един добър човек

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах