Найден Тодоров и Камий Тома

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Министър Рашидов праща от Рим поздрав към българските творци

Обичам ви, благодаря ви, че ви има, отправя послание скулпторът за 24 май

Министрите Вежди Рашидов и Даниел Митов на посещение за 24 май в Рим. Снимка: Министерство на културата - Министър Рашидов праща от Рим поздрав към българските творци

Министрите Вежди Рашидов и Даниел Митов на посещение за 24 май в Рим. Снимка: Министерство на културата

„Вас, хората на изкуството, аз много обичам. Благодаря Ви, че Ви има!“, отправя поздрав към творците навръх празника на българската култура и писменост 24 май Вежди Рашидов. Министърът в момента е в Рим, начело на родна делегация за поклон на гроба на Свети Кирил Философ в базиликата „Сан Клементе“.

В посланието си Рашидов отбелязва, че за него 24 май „може би трябва да е истинският национален празник на България, защото ни обединява.“

Предлагаме ви пълния текст с поздрава на министъра, разпространен от пресцентъра на висшето арт ведомство:

„Сърдечно Ви приветствам по случай 24 май! Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост е тържествен повод да отбележим приноса на всички творци и дейци на българската култура, на учителите от училищата по изкуствата и училищата по културата, които пренасят в бъдещето безценните богатства на родната идентичност.

ОПЕРНА ГАЛА с РОЛАНДО ВИЙЯЗОН

Неведнъж съм казвал, че за мен 24 май може би трябва да е истинският национален празник на България, защото ни обединява. Това е уникален празник, защото е празник на нашия език, на който общуваме, на който се разбираме – независимо от етнос и религия. На днешната дата изразяваме почит и благодарност към хората, които създават духовните ценности.

Скъпи творци,

Не забравяйте, че в културата няма столица и провинция, талантът винаги получава признание.

Съвсем наскоро в Министерството на културата бяха отличени артисти от цялата страна, но знайте, че тези награди са нашето искрено признание към всички Вас, хората на изкуството, които аз много обичам. Благодаря Ви, че Ви има! Пожелавам си страната ни да продължава да се обединява около успехите на младите ни таланти и дано все повече да се увеличават способните хора, защото те са нашето бъдеще.

Нека делото и примерът на Светите братя Кирил и Методий да ни вдъхновяват за творчество и да ни сплотяват за новите предизвикателства.

Честит празник на българската просвета и култура и на славянската писменост!“

Заедно с Вежди Рашидов в италианската столица присъства голяма група творци и дейци на културата. След молебен в „Сан Клементе“, българските гости са положили цветя пред паметника на Иван Вазов в Рим, който се издига в парка на Вила Боргезе. На 24 май вечерта в посолството ни министър Вежди Рашидов ще връчи наградата на Министерството на културата на Изабел Русинова (Мария Изабел Кочани), известна италианска актриса от български произход.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах