Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 1 година

Министър Велислав Минеков към депутатите: Ще отидете, където ви е мястото

Дебатът в Народното събрание по казуса с извеждането на журналистите от в. „Труд“ от Музея за социалистическото изкуство

Служебният министър на културата Велислав Минеков отговаря пред НС за действията си по извеждането на в. „Труд“ от помещенията, заемани от тях в Музея на социалистическото изкуство. Снимка: Стопкадър от онлайн излъчване на Би Ти Ви  - Министър Велислав Минеков към депутатите: Ще отидете, където ви е мястото

Служебният министър на културата Велислав Минеков отговаря пред НС за действията си по извеждането на в. „Труд“ от помещенията, заемани от тях в Музея на социалистическото изкуство. Снимка: Стопкадър от онлайн излъчване на Би Ти Ви

В бурна препирня се превърна изслушването на служебния министър Велислав Минеков по казуса с вестник „Труд“ в първото редовно заседание на 47-ото Народно събрание, излъчвано от редица медии на живо онлайн.

Всичко по темата ИЗВЕЖДАНЕ НА В. „ТРУД“ ОТ МУЗЕЯ НА СОЦИАЛИСТИЧЕСКОТО ИЗКУСТВО

Дебатът започна с изказване на Любен Дилов-син от парламентарната група на ГЕРБ. Първоначално той предложи изслушването да бъде излъчвано на живо в ефира на Канал 1 и БНР, което не беше прието от народните представители. След това Дилов продължи с петминутен въпрос към министър Минеков, в който нарече „когнитивен дисонанс“ ситуацията, в която министър на културата предвожда полицаи.

„Като съдържание е когнитивен дисонанс, а като форма би могло да бъде сюжет за гоблен“, каза Дилов.

„Културен министър да мечтае да бъде и да се държи като милиционер виждам за пръв път. Знам, че се е случвало в историята на СССР и в историята на Третия райх, но в българската история се случва за пръв път. Дори по времето на Живков не го е имало“, заяви депутатът.

Въпросът му беше свързан с присъствието на Светослав Трайков, който според Дилов е представител на сайтове за фалшиви новини.

„Ще ми се да мисля, че всичко това е пърформанс, който ще приключи за 2-3 дни и ще има поука, но не е“, каза депутатът от ГЕРБ.

Последва първото включване на Велислав Минеков на трибуната на Народното събрание. Той започна с благодарност, че му е дадена възможност да открие първото редовно заседание на парламента, а след това премина към отговор на въпроса на Любен Дилов:

„Този дисонанс вероятно ще трябва три дни да бъде обясняван на Бойко Борисов, докато разбере за какво става дума, но ще са нужни усилия. За мен е чест и награда да ме сравнявате с Бойко Рашков.

Като министър съм съгласен, че свободата на медиите заслужава извънредно заседание. Като гражданин искам да питам защо нямаше извънредно заседание, когато беше спрян сигналът на БНР, безпрецедентен случай в Националното радио, което не е спирало дори по време на Втората световна война; защо нямаше извънредно заседание, когато МВР и ГДБОП изземваха техниката и сървърите на ТВ7; защо нямаше, когато телевизия Би Ай Ти беше закрита и продадена от собственика си; защо нямаше, когато Валери Симеонов, коалиционен партньор на ГЕРБ, заплашваше журналисти, че ще им вземе хляба; защо нямаше, когато бе свалено предаването на Милен Цветков и когато карикатурите на Чавдар Николов бяха изтрити дори от Ютюб канала на Нова тв; защо нямаше, когато БНТ излъчи фалшива новина за бесилки и Народен съд; защо нямаше извънредно заседание, когато „Прас-прес“ бяха забранени и трябваше да си ги набавяме като във Франция по времето на Дьо Гол“.

С това Велислав Минеков се оттегли от трибуната, което предизвика недоволството на много депутати от ГЕРБ и ДПС. Радомир Чолаков и Десислава Ангелова от ГЕРБ поискаха служебният министър да бъде изгонен.

Депутат от „Продължаваме промяната“ попита министъра защо не е изчакал решението на съда, преди да премине към принудително освобождаване на помещенията. Велислав Минеков призна, че заповедта е обжалвана и че съдът ще гледа делото през февруари, но се позова на решение на Административния съд, че няма аргументи в полза на спиране на принудителното изпълнение.

Вторият въпрос от ГЕРБ беше свързан с датите, от които са останалите задължения, като бе подчертано, че последната фактура, която е изпратена до наемателя е от 30 ноември 2021 г. – по-малко от седмица преди принудителното извеждане. На този въпрос Минеков отказа да отговори, като заяви:

„Задайте си правилно въпроса и тогава ще ви отговоря“.

Йордан Цонев от ДПС посочи, че парламентарната им група няма да участва в дебатите, защото министърът си е позволил „нагло държание“.

„Смятаме, че България е парламентарна република. ДПС държи министрите да са наясно с този факт и да проявяват уважение към работодателя си, както ние проявяваме уважения към нашия работодател – българския народ. Не може министърът да поучава парламента, да отказва да отговори и да пита какво е направило Народното събрание и какво не, още повече, че по всеки от споменатите казуси има назначена извънредна комисия и са били обсъждани от депутатите. Държанието на служебния министър е недопуснимо за министър. Незнанието не е аргумент“, бяха думите на депутата от ДПС.

Според Александър Симов от БСП само в рамките на два дни са се случили две политически чудеса:

„Първо, ГЕРБ се загрижи за свободата на словото и излиза да прави пърформанси и второ, разбрахме, че съществува СЕМ, който излезе с позиция“.

Въпросът на БСП беше свързан с действията на предходни министри по казуса.

Велислав Минеков отговори, че задълженията на наемателя са били изисквани. Първото искане за изплащането им според служебния министър е направено от министър Вежди Рашидов, „въпреки че той е допуснал тази обществена поръчка, и е допуснал наем от 5,5 лв. на кв. м.“. Служебният министър Рашко Младенов също е поискал средствата да бъдат платени.

„И двамата проспиват този шанс. Появява се последният министър, получава писмо от Дирекция „Финанси“, за да подпише сумите, но той не подписва това писмо. Аз обещах да върна това, което принадлежи на министерството и ще върна всичко, което е загубено през годините“, изрече от трибуната министър Минеков и добави:

„Не става дума само за този нещастен имот. Намерих случайно откраднат хотел на морския бряг, намерих открадната преди 7 години сграда, намерих и кола, открадната преди 7 години, върнахме я. Всичко ще дойде където му е мястото и вие ще отидете там, където ви е мястото. Но това, което се случи днес, е ,че си върнахме откраднатата държава.”

Тома Биков нарече „милиционерски номера“ обещанията на министър Минеков да изпрати всички на мястото им.

„Поне да идваше от Бойко Рашков – каза той. – Но заплахи от Министерство на културата са смешни.“

Според Биков министър Минеков е излъгал за конкурса с един кандидат, с който е отдаден терена в сградата на Музея на социалистическото изкуство. Депутатът от ГЕРБ заяви, че конкурсите са били два, на първия е имало трима участници, а на втория – двама.

Тошко Йорданов от „Има такъв народ“ разшири казуса, като попита министър Минеков дали има други подобни казуси за неправомерно използване на сгради, например от политически партии. Министърът отговори веднага, припомняйки казуса с помещенията, използвани от ГЕРБ в административната сграда на НДК. Той приведе и изчисления, че загубите за НДК от невзети наеми от тези помещения възлизат на около 6 млн. лв.

Вижте още: МИНЕКОВ ИЗВЕЖДА ГЕРБ ОТ НДК В ПЕТЪК: НЯМАМ ВРЕМЕ ЗА ГУБЕНЕ

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах