Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Министърът на културата Мартин Иванов: Пари няма, няма и да има

Държавата е абдикирала от творците, твърди историкът

Министърът на културата Мартин Иванов ще разреши случая "Деяна Данаилова", след като получи официално становище от Европейската комисия. - Министърът на културата Мартин Иванов: Пари няма, няма и да има

Министърът на културата Мартин Иванов ще разреши случая "Деяна Данаилова", след като получи официално становище от Европейската комисия.

Пари за културата няма. Служебният министър на културата Мартин Иванов призна това в неделя сутринта по Нова телевизия и разкри, че му се налага да го повтаря на хората във всички изкуства, които идват при него.

Историкът се чувства унизен в това положение. Твърди, че би могъл единствено да повтаря като китайска капка, че проблем в култура не е нейното качество, а в това, че от години, дори десетилетия, държавата е абдикирала от нея: „Този проблем няма да се реши за два месеца, но като говорим за него се надявам обществото да си даде сметка за това“.

Министърът сподели тревогата си, че пари за културата няма да има и в бъдещ: „Докато ние не си дадем сметка за това, ще гледаме как нашите ценности и най-светлите ни умове се топят“.

„На Шипка няма тоалетна, ВиК инсталацията е на 50 години. Подобно е положението на Петрова нива, Ларгото, домът на Христо Смирненски…”, изброи министър Иванов и попита риторично: „Как се гради национална гордост, като гледаме как всичко ценно около нас се руши?!“

В понеделник министърът на културата Мартин Иванов и кметът на София Йорданка Фандъкова ще оповестят мерките, които ще вземат за спасяването на разкопките на Ларгото.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах