Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Министърът на културата: Най-сетне успях да ви привлека вниманието

Атанас Атанасов не се извинява за видеото с „щастливия петък“, за което мнозина творци поискаха оставката му (видео)

Атанас Атанасов в стопкадър от новото видео - Министърът на културата: Най-сетне успях да ви привлека вниманието

Атанас Атанасов в стопкадър от новото видео

Всяка седмица ще излиза с видео министърът на културата Атанас Атанасов, съобщи самият той в личния си профил във Фейсбук. В петък, 8 април, Атанасов смути българската културна общност, творци и обикновени граждани с включване от министерския  си кабинет, за да благодари за поздравленията за рождения си ден, който бе на 3 април, и  да пожелае „щастлив петък и уикенд“ на своите зрители. Мнозина останаха шокирани от кондицията на министъра и поискаха оставката му, отново използвайки за трибуна социалните мрежи.

Днес, 10 април, Атанас Атанасов спази обещанието си отпреди 2 дни, че „ще се видим скоро“, и излезе с версия за ексцентричното си поведение. В изявление на фона на националния герб, българския и европейския флаг, министърът внушава, че демонстрацията от кабинета му е била провокация за привличане на общественото внимание към темата „култура“. Защото за 100 дни не е успял да го направи по обикновения начин – с работа.

В обяснението си за странната си поява на прозореца в министерството единственото, което Атанасов свърза с културната политика, са сумите, осигурени за нея – но нищо не спомена за законодателни и институционални проблеми, за които творците разговарят с него от първия му ден на министерския пост. Не се и извини за скандалното видео, което междувременно бе свалено от профила му.

Пълен текст на обяснението на министъра на културата:

„В петък Министерство на културата произведе голяма новина – 30,4 млн. лв. за Национален фонд „Култура“ бяха отворени за кандидатстване. Тази новина предизвика 12 споделяния във Фейсбук. Малко по-късно първото видео, което споделих от личния си комуникационен канал, достигна до всички българи. След 4 месеца липса на обществено внимание, темата „Култура“ отново е на дневен ред.

Съжалявам, ако този стил на комуникация е предизвикал негативни емоции. Не съм искал да обидя никого. Но ако това е цената, която трябва да платя, за бъде темата „Култура“ на дневен ред в нашето общество, готов съм.

И сега, като имам вашето внимание, нека ви кажа какво успяхме да направим през първите 100 дни: 100 млн. повече в бюджета за култура; 44 млн. за Националния филмов център и българското кино; 30 млн. за Национален фонд „Култура“; 12 млн. за българските музеи, въпреки лъжите на опозицията; нови конкурси за директори на българските институти; налагане на ясни критерии, за да може парите да отиват при творците, а не да потъват някъде; въстнавовяване на парите по Норвежката програма, с което се осигуриха допълнителни 10 млн. извън бюджета за българските музеи, галерии, библиотеки и Народния театър.

И това са само част от нещата, които постигнахме.

Възнамерявам всяка седмица да споделям с вас по едно видео. Следващата седмица ще ви разкажа повече за Национален фонд „Култура“.

Вижте още: ПРОСТО НАСКО БЕШЕ ТУК

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС