Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 1 година

Министърът на културата обвини закона за пожара в Театър „Ренесанс“

Смята да предложи спешни промени на Закона за културното наследство на новото Народно събрание след изборите

Горящата сграда на стария Театър „Ренесанс“. Снимка: Иван Шишиев/Етюд-и-те на София - Министърът на културата обвини закона за пожара в Театър „Ренесанс“

Горящата сграда на стария Театър „Ренесанс“. Снимка: Иван Шишиев/Етюд-и-те на София

Сградата на бул. „Христо Ботев“ в столицата – бившето кино „Възраждане“ (Театър „Ренесанс“) – която пламна тази сутрин – е жертва на „лошото законодателство“. Това се казва в позиция на министъра на културата проф. Велислав Минеков по случая, изпратена до медиите.

В становището на министъра се уточнява, че сградата е със статут на архитектурно-строителен паметник на културата, категория „за сведение“. Освен това тя попада в защитена територия за опазване на недвижимото културно наследство и всички градоустройствени и инвестиционни проекти и искания за намеси в обекта подлежат на съгласуване по реда на Закона за културното наследство.

Министър Минеков направи аналогия между пожара в Театър „Ренасанс” и изгарянето на Тютюневите складове в Пловдив и Захарна фабрика. Той изрази мнение, че става дума за посегателство, а не за случаен инцидент.

„Възмутен съм от това, че за пореден път една прекрасна сграда, която носи част от нашата обща история, пада жертва на лошото законодателство. Още повече, че подобно на Тютюневите складове в Пловдив, къщата на Гешов, Захарна фабрика, още много стари къщи в историческите части не само на София, а в цялата страна, и тук имаме опасен рецидив. Министерството на културата осъжда остро всяко посегателство над културното ни наследство“, казва проф. Минеков, който посетил мястото на инцидента.

Министърът на културата посочва, че експертите от подчиненото му ведомство през годините са направили не една проверка, изготвили са не един протокол с предписания за опазването и на тази сграда, но резултат няма, защото законът очевидно не е достатъчно ефективен.

„Още щом се сформира следващият парламент, ще насоча вниманието на народните представители към необходимостта от спешна промяна на законодателството. С екипа ми сме подготвили много предложения за изменения и допълнения на различни закони, включително и на Закона за културното наследство. На безобразията, които се позволява да се случват с културното ни наследство, трябва да се сложи край, а собствениците на тези безценни късчета от нашата история трябва да се задължат да носят отговорност. В противен случай, поради прекараните години в безхаберие, рискуваме да останем без най-важното – без нашата памет и история“, казва министър Минеков.

По думите му, никога не е била потърсена ясна отговорност от собствениците на тези сгради – недвижими културни ценности, паметници на културата.

Вижте още: ГОРИ СГРАДАТА НА БИВШИЯ ТЕАТЪР „ВЪЗРАЖДАНЕ“ В ЦЕНТЪРА НА СОФИЯ 

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах