Фантомът

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Министърът на културата: Още не сме получили становище от ЕК за Деяна Данаилова

Министърът на културата Мартин Иванов ще разреши случая "Деяна Данаилова", след като получи официално становище от Европейската комисия. - Министърът на културата: Още не сме получили становище от ЕК за Деяна Данаилова

Министърът на културата Мартин Иванов ще разреши случая "Деяна Данаилова", след като получи официално становище от Европейската комисия.

В Министерството на културата (МК) все още нямат позиция по случая „Деяна Данаилова“, защото  не е пристигнало становището от Европейската комисия, научи „Площад Славейков“ от министъра на културата Мартин Иванов.

Около Деяна Данаилова – началник отдел „Международна дейност“ в МК, възникнаха съмнения за конфликт на интереси в избора на Пловдив за Европейска столица на културата. Данаилова пряко организираше избирането на членовете на журито и гласуването. Междувременно не предупреди в министерството, че в екипа на Пловдивската кандидатура работи дъщеря й Мила Станилова.

„Очакваме официалното становище на Европейската комисия, – каза Иванов. – Днес се видях с комисаря Андрула Василиу (бел. ред. – европейски комисар по въпросите на образованието, културата, многоезичието и младежта) и получих от нея уверения, че в най-скоро време ще ни го изпратят. След това ще реагираме.“

Преди десетина дни „Дневник“ получи неофициално уверения по казуса от говорител на чиновник от Европейската комисия. Колегите са потърсили за коментар Силвен Паска, който ръководи проектите за култура и творчески индустрии към Европейската комисия. От името на Паска пред тях е отговорил Денис Абът, говорител по въпросите за образованието, културата, многоезичието и младежта в Европейската комисия.

„От информацията, която Комисията получи и взимайки предвид предисторията, Комисията не вижда никакъв конфликт на интереси във връзкa със служител на българското Министерство на културата, – казва Абът. – Както със сигурност знаете, конкурсът се регулира от Решение 1622/2006/EО на Европейския парламент и Съвета на Европейския съюз. В съответствие с Решението, българският министър на културата бе отговорен за организирането на конкурса за Европейска столица на културата 2019 в България. По време на обявяването на победителя пред пресата на 5 септември, Комисията имаше възможността да благодари на министерството за отличната работа.“

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg