POTO

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Министърът на културата отказа да подпише премахването на длъжността на Морфов

Директорът Васил Василев с опит да реши конфликта чрез нова структура на Народния театър

Служебният министър Найден Тодоров върна документите, предложени му за подпис от Васил Василев. Снимка: Надежда Пеева/БГНЕС - Министърът на културата отказа да подпише премахването на длъжността на Морфов

Служебният министър Найден Тодоров върна документите, предложени му за подпис от Васил Василев. Снимка: Надежда Пеева/БГНЕС

Предложена за подпис нова структура на Народния театър бе върната от служебния министър на културата Найден Тодоров. Директорът на театъра Васил Василев е дал за утвърждаване в Министерство на културата проект на документ, в който липсват длъжности „главен режисьор“, заемана в момента от Александър Морфов, и „завеждащ „Връзки с обществеността“, заемана от Велислава Кръстева. Но министър Тодоров е отказал да парафира текста, съобщиха за „Площад Славейков“ от висшето културно ведомство.

„Съгласно чл. 4, ал.2, т. 1 от Закона за закрила и развитие на културата, културните институти определят самостоятелно своите задачи и структура съобразно предмета на дейността си. Утвърждаването на структурата е задължение на техните директори“, се казва в официалния отговор от Министерството на културата.

Новата управленска структура, предложена на министъра от директора Василев, реално може да реши конфликта между Морфов и Кръстева чрез премахване на техните длъжности. При подписване на документа, отговорността за отстраняването на двамата е щяла да бъде поета от министъра на културата.

В правомощията на министъра на културата е утвърждаването на друг документ, постъпил във ведомството заедно с приложението за новата структура на театъра – проект за Устройствен правилник на Народен театър „Иван Вазов“, който след съгласуване с дирекция „Правнонормативна дейност и публични предприятия“ е върнат в театъра за корекции.

Междувременно по непотвърдена информация пиарката на Народния Велислава Кръстева е подала предизвестие за напускане и от 1 март вече няма да е част от състава на театъра.

Вижте още: ВЕЛИСЛАВА КРЪСТЕВА НАПУСКА НАРОДНИЯ ТЕАТЪР?

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg