Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Министърът на културата с „мисия“ в Скопие

В навечерието на оскарите Софийската филхармония ще свири филмова музика в Северна Македония

Програмата е подбрана лично от диригента Найден Тодоров. Снимка: Софийска филхармония - Министърът на културата с „мисия“ в Скопие

Програмата е подбрана лично от диригента Найден Тодоров. Снимка: Софийска филхармония

Софийската филхармония и Националният филхармоничен хор ще изнесат концерт с филмова музика в Скопие часове преди Американската филмова академия да раздаде своите оскари. Първият ни оркестър ще свири в залата на Северномакедонската филхармония на 11 март, докато през един океан организаторите на най-бляскавото филмово събитие на годината ще се подготвят да раздадат престижните отличия на 12 март.

В програмата на концерта „Новата класика“ в Скопие са заложени творби на Вангелис, Ханс Цимер, Енио Мориконе, Дмитрий Шостакович и Джон Уилямс. За концерта в Скопие са подбрани основните музикални теми от филми като „Карибски пирати“, „1492: Завладяването на Рая“, „Мисията“, „Хари Потър“, „Индиана Джоунс“ и „Междузвездни войни“.

Диригент на концерта ще бъде Найден Тодоров, за когото завръщането на диригентския пулт, макар и в друга държава, ще бъде почивка от напрегнатото ежедневие на служебен министър на културата.

Солист е македонският обоист Владимир Лазаревски.

Филмовата музика, създадена в началото като опит да се подсили въздействието на киното, отдавна се е превърнала в класика и е част от репертоара на симфоничните оркестри. Софийската филхармония редовно представя тематични концерти, посветени на киното, като само преди месец представи два концерта с музиката на Джон Уилямс.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90