Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Министърът на отбраната: Военните оркестри да си плащат за авторските права на АББА, Майкъл Джексън и джаза

Разпореждането е след искане от „Музикаутор”, отнасящо се за всички военни структури

Изискването за платени авторски права важи и за местата, в които се провеждат официални и неофициални мероприятия с музика. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Министърът на отбраната: Военните оркестри да си плащат за авторските права на АББА, Майкъл Джексън и джаза

Изискването за платени авторски права важи и за местата, в които се провеждат официални и неофициални мероприятия с музика. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Военните структури да уредят авторските права за всички музикални произведения, които използват. Това е разпоредил в писмо министърът на отбраната Димитър Стоянов в отговор на запитване от „Музикаутор“ за сключване на договори с организаторите на събития, в които участват военните духови оркестри.

В писмото на служебния военен министър се посочва, че всички военни структури трябва да изпълнят изискванията на Закона за авторското право и сродните му права (ЗАПСП). Това означава, че трябва да получат индивидуално разрешение от всеки автор поотделно или от регистрирана организация за управление на права. Изискването на закона важи и за местата, в които се провеждат официални и неофициални мероприятия с музика.

Военните оркестри в България не изпълняват само военни маршове и песни. Репертоарът им включва джаз, поп и рок музика, класически произведения. Оркестърът на Националния военен университет „Васил Левски“ например включва творби на АББА, Гери Муур, Майкъл Джаксън, The Doobie Brothers и дори „Дийп Пърпъл“. Подобно е и в останалите военни оркестри, сочат данни от техните сайтове и социални мрежи.

От „Музикаутор“ са изпратили искане до Изпълнителната агенция „Военни клубове и военно-почивно дело“, Сухопътните войски, Военновъздушните сили, Военноморските сили, Съвместното командване на специалните операции, Националната гвардейска част и Националния военен университет „Васил Левски“ с подкана да се сключат договори с организацията, съобщиха оттам. В кореспонденцията е цитирано писмото на министъра на отбраната, в което изрично се посочват задълженията по ЗАПСП.

„Музикаутор“ очаква авторските права за музиката да бъдат уредени не само от военните структури, но и от всички публични администрации, в т.ч. и от общините, за организираните от тях събития. Само по този начин властта може да покаже, че спазва и ще спазва върховенството на закона и съблюдава за неговото прилагане, заявиха от сдружението за защита на авторските права.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg