Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Министерство на културата с обичайните пари за българското книгоиздаване

Финансирането е същото, каквото беше преди форсмажорните обстоятелства - 2,1 млн. лв.

Очаква се министерството да обяви новите конкурсни сесии по двете програми. Снимка: Площад Славейков - Министерство на културата с обичайните пари за българското книгоиздаване

Очаква се министерството да обяви новите конкурсни сесии по двете програми. Снимка: Площад Славейков

Министерството на културата ще помогне на книгоиздателския бизнес у нас, една от най-засегнатите сфери в културата, откакто пандемията от коронавирус наложи затварянето на повечето книжарници в страната, само със заложените по бюджет 2,1 млн. лв. Това става ясно от официален отговор на министъра на културата Боил Банов на въпрос от депутатите Крум Зарков и Нона Йотова от БСП.

Парите са по познатите на издателите програми „Помощ за книгата“ (100 хил. лв.) и „Български библиотеки – съвременни центрове за четене и информираност“ (2 млн. лв.). На тях издателите разчитаха и преди форсмажорните обстоятелства.

„Помощ за книгата“ е за нови книги – проекти в областта на книгоиздаването в направленията художествена литература, хуманитаристика, книга за деца и юноши, български автори на чужди езици, културно наследство и съвременна култура. Допустими кандидати за представяне на проектни предложения са издателства и други юридически лица, вписани в регистрите на културните организации по Закона за закрила и развитие на културата, Закона за народните читалища и Закона за обществените библиотеки. Предстои обявяване на тазгодишната конкурсна сесия за подкрепа на проекти на издателства.

За програма „Български библиотеки“ ще има известно улеснение – вече ще може да се кандидатства онлайн. Ще отпадне изискването за самоучастие на кандидатите. И тук предстои обявяване на конкурсна сесия, като право на участие в нея ще имат всички обществени библиотеки по смисъла на Закона за обществените библиотеки. В проектните предложения влизат издания от областите художествена литература, художествена литература за деца, хуманитаристика, периодични издания и други информационни източници, „съобразно профила на библиотеката“, посочва министърът в отговора си.

Книгите и информационните източници следва да бъдат приоритетно на български автори и да обхващат максимално широк кръг издателства“, посочва Банов.

Освен това, отбелязва той, министерството е предвидило финансиране на библиотеки, читалища и нематериално културно наследство по програмата „Подпомагане на българската култура и изкуство, на българския книжен сектор, библиотеки и читалища“, която цели подпомагане на издателската дейност и популяризиране на българската книга.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах