Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 9 месеца

Министерство на културата тръгва на проверки за авторски права в зимните курорти

Подготвена е брошура за улеснение на туристическите обекти

Курортът Боровец. Снимка: БГНЕС - Министерство на културата тръгва на проверки за авторски права в зимните курорти

Курортът Боровец. Снимка: БГНЕС

Проверки за спазване на авторските права в зимните курорти започва Министерството на културата. Те ще са насочени срещу неразрешено използване на закриляни обекти на авторското и сродните му права, ще се проверява за нарушения в търговски, хранителни и развлекателни обекти, в които се извършва озвучаване с музика.

Очаква се да бъдат образувани административнонаказателни производства при констатиране на нарушения. Предвидената в Закона за авторското право санкция за публично изпълнение на музика без уредени права е от 2 хил. до 20 хил. лв. Санкцията се налага от министъра на културата, а контрол могат да извършват само служители на Министерство на културата.

Държавното арт ведомство е изготвило специална брошура, с която изяснява на всички обекти какви са задълженията им по Закона и как могат да ги изпълнят. Основният начин е, като се свържат с организации за групово управление на авторските права като „Музикаутор“ и „Профон“ или с независими дружества, които осигуряват каталог с произведения с предварително платени права. Законът позволява правата за публично изпълнение на музика да бъдат предоставяни и директно от нейния автор, но в тези случаи, които в практиката са по-редки, музиката може да се използва само ако този автор е едновременно изпълнител и продуцент на звукозаписа.

Пълният текст на брошурата

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах