Найден Тодоров и Даниел Хоуп

Министерство на пропагандата създават в Русия – за пръв път след Гьобелс

Успехът му ще се мери по доверието на гражданите към Путин

След началото на войната в Украйна, когато става ясно, че тя няма да завърши за три дни или за седмица, руската Държавна дума приема закон за „фейковете“ и против „дискредитацията на армията“. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Министерство на пропагандата създават в Русия – за пръв път след Гьобелс

След началото на войната в Украйна, когато става ясно, че тя няма да завърши за три дни или за седмица, руската Държавна дума приема закон за „фейковете“ и против „дискредитацията на армията“. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Да се създаде Министерство на информацията и пропагандата предлага руският депутат Андрей Гурульов, съобщава РИА „Новости“. Целта е „да се постигне победа в информационната война, която Русия засега губи“, е заявил депутатът в интервю за агенцията.

„Можем да крещим, че сериозно губим. Основният проблем по мое мнение е отсъствието на единно управление по тази тема. Затова предлагам министерство на информацията и пропагандата“, кaзвa Гурульов.

Според него тази институция може да управлява всичко – „от информационното противоборство до фейкометите“. Успехът на министерството трябвало да се измерва по степента на доверие към президента.

Подобно министерство е имало в Третия райх, създадено още при идването на Хитлер на власт. Тогава то е осъществявало контрол в сферата на културата и медиите, контрол върху образованието и е отговаряло за нацистката пропаганда. Управлявано е от Гьобелс.

След началото на войната в Украйна, когато става ясно, че тя няма да завърши за три дни или за седмица, руската Държавна дума приема закон за „фейковете“ и против „дискредитацията на армията“. Единствен критерий за достоверност на попадащите под действието на този закон съобщения е тяхното съответствие с официалните сводки на руското Министерство на отбраната. Нарушението на този закон може да бъде наказано с 3 години лишаване от свобода.

За 250 дни война руските съдилища са разгледали около 4800 дела за „дискредитация на армията“. За „фейкове“ са блокирани около 1500 сайта.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Избрано

ПИРформанс

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах