СЕРГЕЙ БАБАЯН за първи път в България

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Министерство на пропагандата създават в Русия – за пръв път след Гьобелс

Успехът му ще се мери по доверието на гражданите към Путин

След началото на войната в Украйна, когато става ясно, че тя няма да завърши за три дни или за седмица, руската Държавна дума приема закон за „фейковете“ и против „дискредитацията на армията“. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Министерство на пропагандата създават в Русия – за пръв път след Гьобелс

След началото на войната в Украйна, когато става ясно, че тя няма да завърши за три дни или за седмица, руската Държавна дума приема закон за „фейковете“ и против „дискредитацията на армията“. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Да се създаде Министерство на информацията и пропагандата предлага руският депутат Андрей Гурульов, съобщава РИА „Новости“. Целта е „да се постигне победа в информационната война, която Русия засега губи“, е заявил депутатът в интервю за агенцията.

„Можем да крещим, че сериозно губим. Основният проблем по мое мнение е отсъствието на единно управление по тази тема. Затова предлагам министерство на информацията и пропагандата“, кaзвa Гурульов.

Според него тази институция може да управлява всичко – „от информационното противоборство до фейкометите“. Успехът на министерството трябвало да се измерва по степента на доверие към президента.

Подобно министерство е имало в Третия райх, създадено още при идването на Хитлер на власт. Тогава то е осъществявало контрол в сферата на културата и медиите, контрол върху образованието и е отговаряло за нацистката пропаганда. Управлявано е от Гьобелс.

След началото на войната в Украйна, когато става ясно, че тя няма да завърши за три дни или за седмица, руската Държавна дума приема закон за „фейковете“ и против „дискредитацията на армията“. Единствен критерий за достоверност на попадащите под действието на този закон съобщения е тяхното съответствие с официалните сводки на руското Министерство на отбраната. Нарушението на този закон може да бъде наказано с 3 години лишаване от свобода.

За 250 дни война руските съдилища са разгледали около 4800 дела за „дискредитация на армията“. За „фейкове“ са блокирани около 1500 сайта.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg