Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Министерството към Веско Ешкенази: Сливенските симфоници не са към нас

Сигурни сме, че оркестърът им и Ансамбълът за народни песни и танци ще оцелеят, отвръщат от висшето арт ведомство

Снимка: Румен Добрев - Министерството към Веско Ешкенази: Сливенските симфоници не са към нас

Снимка: Румен Добрев

Призивът на цигуларя Веско Пантелеев-Ешкенази към Общината в Сливен и към Министерството на културата да спасят местните симфоничен оркестър и фолклорен ансамбъл, заплашени от закриване, получи отговор от висшето арт ведомство. Не от самия министър Вежди Рашидов, писмото до медиите е подписано от самата институция. От „Стамболийски“ № 17 заявяват, че оркестърът и ансамбълът не са към тях – сиреч не могат да помогнат.

„Ръководството на Министерството на културата е убедено, че кметът на Сливен и Общинският съвет ще вземат най-доброто решение за развитието на своите културни институти. Вярваме, че те подхождат с мъдрост и разбиране към съдбата на Сливенския симфоничен оркестър и на Ансамбъла за народни песни и танци“, пишат държавните чиновници.

От ведомството на Рашидов напомнят, че в България има разделение на властите и Министерството на културата не може да се разпорежда на общините:

„Община Сливен по закон се грижи за своите културни институти. Ето защо сме сигурни, че гражданите и гостите на Сливен няма да бъдат лишени от достъпа до изкуството на изпълнителите от общинските състави, а дългогодишните традиции на Симфоничния оркестър на Сливен и на Ансамбъла за народни песни и танци ще бъдат запазени.“

От какво произтича категоричната убеденост на арт чиновниците, че двата състава ще оцелеят, не е посочено.

Вижте още: ВЕСКО ЕШКЕНАЗИ КЪМ ВЕЖДИ РАШИДОВ: НАМЕРЕТЕ СИЛИ И СРЕДСТВА ЗА СЛИВЕНСКАТА ФИЛХАРМОНИЯ

„Площад Славейков“ припомня, че Министерството на културата от години прави опити да прехвърли отговорността за извънстоличните културни институти към местните общини. Малко от кметовете са приели да издържат своите артистични трупи, тъй като прехвърлянето на отговорността трябва да върви и с бюджета на съответния институт. Проблемите на сливенските творци показват, че културата е последна грижа на общините.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg