Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

В културата: пари няма, действайте!

Вежди Рашидов иска 70 млн. лв. ръст в бюджета на арт ведомството за 2017-а, държавата отпуска само 6

Според министъра на културата Вежди Рашидов са нужни около 35 милиона лева повече в бюджета на Министерството на културата за 2017 г., а други 30 млн. лв. - в бюджетите на общините за разходи, свързани с делегираните от държавата дейности. Снимка: Емил Георгиев - В културата: пари няма, действайте!

Според министъра на културата Вежди Рашидов са нужни около 35 милиона лева повече в бюджета на Министерството на културата за 2017 г., а други 30 млн. лв. - в бюджетите на общините за разходи, свързани с делегираните от държавата дейности. Снимка: Емил Георгиев

Министерството на културата иска увеличение на планирания си бюджет за 2017-а. Според проектозакона, предложен от финансовото ведомство, на МК се полагат 157 милиона лева, което е с 14 млн. повече от 2016-а. В своя позиция обаче Вежди Рашидов посочва, че са нужни още най-малко 70 милиона лева. В становището му по пера е разписано и точно за какво са нужни средствата – за сценичните изкуства, неотложни ремонти, реставрационна дейност в археологията, филмопроизводство и др.

Около 35 милиона лева повече са нужни в бюджета на Министерството на културата, а други 30 – в бюджетите на общините за разходи, свързани с делегираните от държавата дейности, четем в позицията. Според Рашидов и екипа му, без необходимото увеличение няма условия да се изпълнят политиките и програмите, които се очакват от тях.

По критичното от години перо сценични изкуства (някои държавни институти по-рано тази година бяха заплашени дори от закриване) от министерството настояват за още 10,76 милиона лева – те биха покрили допълнителни субсидии, както и 10-процентно увеличение на утвърдените през настоящата 2016-а стандарти за определянето на размера им.

Оказва се, че от Финансовото министерство са предвидили в проектозакона за Бюджет 2017 ръст по програма „Сценични изкуства“ спрямо миналата година от едва 800 хиляди лева. Нужни според Рашидов са обаче над 10 милиона.

За филмопроизводство се искат още 2,5 млн. лева – в предложения от МФ вариант промяна спрямо 2016-а няма. Според културното министерство свежите пари биха позволили увеличаването с до 50% на българските филми и копродукции от задължителните по закон – 7 игрални и 14 документални филма и 160 минути анимация.

Допълнителни 2 милиона лева са нужни и за библиотеките – посочената цел е „активизиране на интереса към книгата и четенето на българските граждани и особено на младите хора чрез обновяване и обогатяване на библиотечните колекции“.

Четвъртото перо в бюджета са археологическите проучвания и консервацията и реставрацията на недвижими културни ценности. По него от министерството посочват, че в последните години им се отпускат само по един милион лева – за 2017-а обаче се предлага увеличение със 7,1 млн.

В аргументацията за пример са посочени Тракийският храмов комплекс в „Четиньовата могила“ в Старосел, Мадарският конник, Александровската гробница, Ивановските скални църкви, Свещарската гробница, Старият град в Несебър – за запазването им са нужни спешна реакция и сериозни инвестиции.

Близо 10 милиона лева (9,94 млн.) са необходими за разплащане за ремонти в Националния музеен комплекс, т.е. „Квадрат 500“, за реконструкция и модернизация и разширяване на капацитета на Държавната опера в Пловдив, както и за неотложни основни ремонти на сгради на културни институти. Сред тях са Сатиричния театър в София, Русенската опера, виенския Дом „Витгенщайн“ и др.

1,6 милиона лева се искат за увеличения в полето на държавните музеи и галерии – част от тях са необходими за охрана, тъй като според промяна в Закона на МВР тя вече не може да се осъществява от служители на силовото министерство.

За 30% увеличение на заплатите настоява Министерството на културата в няколко от организациите под негово ръководство. Това са Национален фонд „Култура“, ИА „Национален филмов център“, Дом на ветераните на културата, Българска национална филмотека и Националния институт за недвижимо наследство. Нужните средства са 1,1 милиона лева.

От културното ведомство искат и допълнителни 30,817 млн. лева за общинските бюджети – що се отнася до дейности, делегирани от държавата. Най-големият дял от парите са за народните читалища – за тях са нужни над 14,4 милиона лева ръст спрямо предвидения от МФ. За близо 12 млн. лв. повече се настоява при регионалните библиотеки и библиотечната мрежа в страната като цяло, а при регионалните и общински музеи и художествени галерии сумата е повече от 4,4 млн. лв.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg