Софийска филхармония МЕГАБОРД

Министерството на културата иска обратно парите за шоуто с драг кралици

Започват проверки и на работата на външните експерти, оценявали проектите

От „Сингъл степ“ твърдят, че шоуто с драг кралиците е едва 6,5% от финансирането, получено от НФК. Снимка: „Сингъл степ“ - Министерството на културата иска обратно парите за шоуто с драг кралици

От „Сингъл степ“ твърдят, че шоуто с драг кралиците е едва 6,5% от финансирането, получено от НФК. Снимка: „Сингъл степ“

Национален фонд „Култура“ завежда съдебни дела срещу свои бенефициенти и започва проверка за евентуална корупция в комисиите, става ясно от съобщение в сайта на фонда. Три от фирмите, получили средства от НФК, ще трябва да възстановят пълните суми след съдебно решение – ОСАИК „36 маймуни“ (87 890 лв. и 94 195 лв.); „Сингъл Степ“ ЕООД ( 77 046 лв.) и „Уан модърн“ ЕООД (14 612 лв.).

Заедно с това от институцията към Министерство на културата заявяват, че започват проверки на работата на външните експерти, които оценяват проектите, кандидатствали по различни програми. Според НФК има „основателни съмнения, базирани на събрани данни за предоставяне на информация за работата по оценката на кандидатурите в опит за съглашателство с кандидати с цел осигуряване на предимство на тези кандидати в конкурсната процедура“. След като преценят дали са налице подобни съглашателства, ще бъдат заведени съдебни дела, казват от фонда.

Един от бенефициентите, от които се иска връщане на пълното финансиране, е „Сингъл степ“, които наскоро влязоха във фокуса на общественото внимание с вариететно шоу с драг кралици. Национален фонд „Култура“ иска връщане на около 77 хил. лв., но според управителя на „Сингъл степ“ Иван Димов проектът, спечелен от фирмата, има 19 различни пункта и драг шоуто е само един от тях, като сумата, отделена за него, е в размер на 5 040 лв. (6,5% от финансирането). В предаването „Лице в лице“ на Би Ти Ви Иван Димов заяви, че според него става дума за изкуствено раздухан „скандал преди избори“.

Миналата година преди изборите имаше отново провокации – заяви той. – Премиерата на детска книжка, прожекцията на филми с ЛГБТК тематика, изложбата „Другите българки”, когато фасадата ни беше вандализирана. Това са предизборни провокации.“

Друг бенефициент – ОСАИК „36 маймуни“ – излезе със становище по казуса, в което заявява, че не са официално информирани за съдебен иск, но са получили писмо от директора на НФК Сава Драгунчев, в което се твърди:

Във връзка с проведен на случаен принцип мониторинг върху медийното отразяване на международната копродукция „37 клечки кибрит“ се констатира, че при оповестяването му не е представено логото на Националния фонд „Култура“, както и липсата на съобщение, че събитието е организирано с финансовата подкрепа на Националния фонд „Култура“.

„36 маймуни“ допълват, че са посочени „няколко публикации в Instagram и Facebook, отразявания на премиерата на „37 клечки кибрит“ в обществени медии и авторски публикации“, където те не биха могли да контролират изписването на задължителния за проекта атрибут.

Дали „нетагването“ на фонда в няколко кратки публикации е престъплението, заради което искат да заведат дело срещу нашата организация и да спрат дейността ѝ за няколко години, не можем да сме сигурни. Обещаваме да ви уведомим щом имаме новини по случая. А дотогава – правете изкуство, радвайте се на изкуството и най-вече – дишайте и се чувствайте свободни да защитавате правата и достойнството си“, казват от артистичната организация в изявлението си.

От „36 маймуни“ допълват, че продължават работата си по танцовата продукция „Мъртви души“, организират гостуването на „37 клечки кибрит“ на няколко международни фестивала, готвят турне на образователната интерактивна инсталация „В малкия голям свят на прилепите с Антония Хубанчева“ в Габрово, Черни Осъм и Пловдив, работят по издаването на нова българска драматургия в България и Франция и по представянето на съвременна европейска драматургия в София съвместно с „Гьоте институт“.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах