Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

300 от културата на протест, къде са звездите?

„Твърденията за унищожаване на българската култура не отговарят на истината“, заявяват от ведомството на Вежди Рашидов

Протестът в триъгълника на властта бе рехав. Снимки: Емил Георгиев - 300 от културата на протест, къде са звездите?

Протестът в триъгълника на властта бе рехав. Снимки: Емил Георгиев

Около 300 творци излязоха на битка срещу политиката в културата на площадчето пред бившия партиен дом, днес част от Народното събрание, с мегафони, насочени към прозорците на премиера Бойко Борисов. Той надали е бил в кабинета си, за да ги чуе – министър-председателят вероятно вече е бил в студиото на Би Ти Ви, където участва в предаването „Попитай премиера“, водено от Цветанка Ризова. Някои от въпросите Борисов отказа да чуе и дори заплаши, че ще си запуши ушите.

Въпреки липсата на премиера в Министерски съвет, полицейски служители помолиха един от най-активните протестиращи – Бойко Богданов – да преместят камиона с тонколоните. Режисьорът предаде, но глухи или упорити, шофьорите не го послушаха останаха на мястото си. Но артистите не бяха там. Онези, които излязоха на 27 март пред Народния театър с категоричност в очите, с патос в думите, ги нямаше. На протеста пред Министерски съвет звезди не видяхме.

„Лаем във Фейсбук, но реално не хапем“, бе казал преди време в едно свое интервю режисьорът Явор Гърдев. И е напълно прав. Дори за себе си – той също отсъстваше от митинга, както и мнозина, дали своето име в онлайн подписката.

Вижте още: ПРОТЕСТЪТ ПРЕД НАРОДНИЯ: ОСТАВКА НА РАШИДОВ

Митингът в триъгълника на властта бе организиран от новоучредената гражданска инициатива „Българска култура“. Пред събралото се множество, което би напълнило салона на някой от по-малките театри, председателят на инициативата Таня Симеонова прочете основните искания:

„1. Незабавно изпълнение и провеждане в практиката на Закона за хазарта, който изисква императивно 10% от събраните такси от всички залагания да бъдат насочени към Националния фонд „Култура“, което да бъде в синхрон със Закона за държавния бюджет.

2. Незабавни промени в Закона за меценатството, договорени в резултат на експертна дискусия, целящи той да излезе от пожелателния си тон и да започне да действа.

3. Незабавно изпълнение на Исканията на сценичните изкуства, входирани в Народното събрание, Министерския съвет, Администрацията на Президента, КНСБ и КТ „Подкрепа“, включващи отмяна на ПМС № 31 от 12 февруари 2016 г., заплашващо осем културни института с финансово задушаване и оправомощаващо всеки един министър на културата еднолично да преобразува културни институти, както и на Исканията, очертани в Пакта за култура.

4. В общонационален дебат да се разработи Национална стратегия за развитие на културата, която да бъде приета от Народното събрание, и да се актуализира Законът за закрила и развитие на културата.“

Малко по-рано от Министерството на културата разпространиха до медиите уверения, че вратите им са отворени за диалог, и заявявиха, че „твърденията за унищожаване на българската култура не отговарят на истината“.

От висшето арт ведомство припомнят, че Вежди Рашидов през 2014 г. в качеството си на народен представител предлада 10 на сто от онлайн залаганията в хазарта да постъпват в Националния фонд „Култура“ и това е гласувано от Народното събрание.

„Министерството на културата и ръководството на фонд „Култура“ продължават да водят официална кореспонденция и разговори с Министерството на финансите с настояването тези средства да бъдат осигурени“, пишат от ведомството.

Ето и останалите твърдения от Министерството на културата:

„Никъде в Постановление 31 на Министерския съвет няма текст за преобразуване на културни институти. Документът урежда утвърждаване на единните разходни стандарти в сценичните изкуства, покриването на дефицит от 3 милиона лева, натрупан от осем културни института, както и изискването те да представят планове за финансово стабилизиране. Това вече е направено и осемте сценични културни института работят добре.

Нито един държавен културен институт не е заплашен от фалит. Напротив, Министерството на културата прави всичко възможно всичките 51 държавни сценични културни института да имат условия да работят добре.

Министерството на културата има готовност още тази седмица да състави работна група, която да подготви промени в Закона за меценатството, както настоява Гражданската инициатива.

Работата по подготовката на Национална стратегия за култура продължава с участието на неправителствени професионални организации, като в дебата могат да бъдат включени широк кръг мнения и предложения.“

Пред 300-е присъстващи на протеста бяха прочетени посланията на творци, подкрепящи инициативата, но неуспели да присъстват – Веско Пантелеев-Ешкенази, Александрина Пендачанска и Йосиф Сърчаджиев.

Протестът на културата в триъгълника на властта в снимки:

26233477140_6cc88181c4_z

26414010622_e6ca39f0d1_z

Режисьорът Бойко Богданов

26506310035_eca2167773_z

Кинаджиите Боряна Пунчева и Евгений Михайлов

25903456173_94c1e3bfc2_z

26440225501_93e488db4f_z

Тенорът Марио Николов, бивш директор на Музикалния театър (вляво)

26233503610_efe011c920_z

Актьорът Емил Емилов

26506299035_bd323ba51a_z

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg