Зала България / 17 септември – 6 октомври 2

Този текст е публикуван преди повече от 1 година

Министерството на културата пита кого да включи в журито за Биеналето

Предложенията трябва да дойдат от „водещи културни организации и институти”

Служебният министър на културата проф. Велислав Минеков. Снимка: Гергана Димитрова/Площад Славейков - Министерството на културата пита кого да включи в журито за Биеналето

Служебният министър на културата проф. Велислав Минеков. Снимка: Гергана Димитрова/Площад Славейков

Министерството на културата очаква предложения за жури, което да оцени кураторския проект за участието ни в 59-ото издание на Венецианското биенале за изкуство през 2022 г., съобщиха от институцията. Според съобщението, предложенията трябва да дойдат от „водещи културни организации и институти, които предоставят творческа биография на кандидатите“.

Изискването е предложените лица да имат професионален опит в областта на съвременното визуално изкуство. Важно изискване е членовете на журито да не са свързани лица с участниците в конкурса, което означава да не са роднини, работодатели или работници, както и членът на журито да не е „лице, което упражнява контрол спрямо друго лице, участник в конкурса“, се казва в Статута за Национално участие на Република България във Венецианското биенале за изкуство.

Практиката досега е била журитата да се определят от министерството, принципал на културните институции, които сега трябва да предложат членове на експертната комисия.

Предложенията трябва да се изпратят до 15 декември 2021 г. Журито ще заседава в периода от 4 до 7 януари 2022 г.

Вижте още: ОБЯВИХА КОНКУРС ЗА БЪЛГАРСКИ УЧАСТНИК НА БИЕНАЛЕТО ВЪВ ВЕНЕЦИЯ ПРЕЗ 2022 Г.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС